Andrea napja van. | 2024.04.18

Az EU szankciókkal sújt több venezuelai tisztségviselőt

2018-11-22 15:28:00

Az Európai Unió szankciókkal sújt hét venezuelai vezető tisztségviselőt - határoztak hétfőn az uniós külügyminiszterek Brüsszelben.

    Ez az első alkalom, hogy az EU venezuelai vezetőket tesz szankciós listájára.
    A miniszterek a venezuelai helyzet folyamatos romlására, a demokratikus elvek, illetve a jogállamiság, valamint az emberi jogok megsértésére hivatkozva vezettek büntető intézkedéseket; vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendeltek el.
    A szankciókkal sújtott vezetők neve akkor lesz nyilvános, ha a döntés megjelenik az EU hivatalos közlönyében. Meg nem erősített információk szerint a szankciós listára Néstor Reverol bel- és igazságügyi miniszter, Diosdado Cabello, a kormánypárt alelnöke, Gustavo Gonzalez Lopez titkosszolgálati vezető, valamint Tarek William Saab legfőbb ügyész és Antonio Benavides, a nemzeti gárda korábbi parancsnoka, továbbá Tibisay Lucena, az országos választási tanács elnöke, valamint Maikel Moreno, a legfelsőbb bíróság elnöke került fel a szankciókkal sújtottak listájára.
    A miniszterek a külügyi tanács nyilatkozata szerint aggodalmukat fejezték ki az egyre romló politikai, társadalmi és gazdasági helyzet miatt. Hozzátették, a korlátozó intézkedések a kialakult helyzet alakulásától függően visszavonhatók, a tárgyalások megkezdése, a demokratikus intézmények tiszteletben tartása és az összes politikai fogoly szabadon engedése estén.
    Az Európai Unió november közepén fogadott el célzott szankciókat a venezuelai kormány ellen, amelyek egyebek mellett fegyverembargót is magukban foglalnak.
    Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban erre válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezekben több mint százan vesztették életüket.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány