Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szilágyi Péter: a kormány kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencén kívül élő magyar közösségekre

2018-01-21 18:55:00

A kormány kiemelt figyelmet fordít a Kárpát-medencén kívül élő magyar közösségekre, így az írországi magyarokra is - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Dublinban, a Magyar kulturális napok családi fesztiváljának megnyitóján.

    Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közlemény szerint Szilágyi Péter háromnapos hivatalos látogatásra érkezett a dublini és corki magyarsághoz. A rendezvényen úgy fogalmazott, a magyar kultúra az a kötelék, amely összefűzi a magyarokat tengereken vagy óceánokon keresztül is, és örömét fejezte ki, hogy egy olyan európai városban köszöntheti a magyar kultúra napját, amelynek magyar lakói kétezer kilométerre a hazájuktól is ragaszkodnak magyarságukhoz és kultúrájukhoz.
    A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a nemzet megtartásában a családok játsszák a legfontosabb szerepet, mivel a családban a gyerekek nemcsak az otthon biztonságát, hanem a közösséghez tartozás tudatát is megkapják.
    A magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a szülők távol Magyarországtól is tudjanak magyar jövőt tervezni gyermekeinek, ezért a nemzetpolitikai államtitkárság úgy döntött: a Kárpát-medencei magyar oktatás fejlesztése mellett ez évtől külön fejlesztési forrást biztosít a diaszpórában működő magyar oktatás támogatására. Bíznak abban, hogy a programmal a világ számos pontján hozzájárulhatnak az anyanyelvi oktatás megerősítéséhez - emelte ki.
    Szilágyi Péter külön örömnek nevezte, hogy Magyarország az idén is tudott "segítőtársat" küldeni a dublini és corki magyarokhoz: a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében érkezett ösztöndíjasok aktív részt vállalnak a helyi magyarság közösségi életének szervezésében.
    Emellett 2017-ben külön pályázati program is indult a világban működő magyar szervezetek támogatására - fűzte hozzá.
    A helyettes államtitkár azt hangoztatta, hogy a kormány minden magyarhoz szólni kíván Pozsonytól Kolozsvárig, Vancouvertől Melbourne-ig, és minden magyart támogatni kíván abban, hogy ne veszítse el azt a köteléket, amely hazájával és nemzettársaival összefűzi.
    Szilágyi Péter írországi tartózkodása alatt látogatást tett a Corki Magyar Iskola és Óvodában, találkozott az ÍrMag Baráti Kör vezetőivel, valamint megbeszélést folytatott a dublini magyarság, köztük a dublini Magyar Kulturális Napok Családi fesztiválját szervező CultureBridge kulturális egyesület és a Dublini Magyar Iskola vezetőségével - olvasható a közleményben.