Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM: fontos a kertészeti ágazat fejlesztése

2018-01-20 14:44:00

Az agrárkormányzat fontosnak tartja a kertészeti ágazat fejlesztését, a mezőgazdaságban ugyanis ez a legmunkaigényesebb terület, mintegy 300-350 ezer család megélhetését biztosítja - mondta Nagy István parlamenti államtitkár szombaton egy szakmai rendezvényen, Tuzséron a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint.

    A közlemény szerint az államtitkár emlékeztetett, hogy a tárca zöldség-gyümölcs ágazati stratégiájában megfogalmazott cél, hogy az ágazat a jelenlegi 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen.  A tervek szerint a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35, a gyümölcstermesztésé pedig 70 százalékkal emelhető.
    Nagy István hangsúlyozta, sikeres fejlesztéssel százezer új munkahely is létesülhet az ágazatban, folytatni kívánják a kis- és közepes gazdaságok támogatását, az intenzív ágazatok fejlesztését és a magasabb hozzáadott értékű termékek kibocsátásának növelését a foglalkoztatási képesség javítása érdekében - tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium.
    Az államtitkár szerint folytatják a kis- és közepes gazdaságok támogatását, az intenzív ágazatok fejlesztését és a magasabb hozzáadott értékű termékek kibocsátásának növelését a foglalkoztatási képesség javítása érdekében. 
    Nagy István kiemelte, hogy a támogatás mértéke a gyümölcstermesztésre 62 ezer, az ipari zöldségnövény termesztésre 38 ezer, a zöldségnövény termesztés esetében pedig 34 ezer forint hektáronként.