Emma napja van. | 2024.04.19

A magyar kultúra napja - A bencések történetéről szóló könyvet mutatnak be Budapesten

2018-01-20 11:42:00

A bencések 1945 és 1990 közötti magyarországi történetéről szóló tanulmánykötetet mutatnak be a magyar kultúra napján, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Bécsi kapu téri Országos Levéltárában.

    A tanulmányok a pártállami diktatúra alatti egyházüldözésekre, valamint a bencés rend korabeli helyzetének bemutatására fókuszálnak. A kutatási eredményeket 2016-ban konferencia keretében ismertették Pannonhalmán, a kiadvány a tanácskozás előadásainak szerkesztett változatait tartalmazza - olvasható az MNL közleményében.
    Mint írják, a Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I. című kötet az MNL, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és a Pannonhalmi Főapátság együttműködésének eredménye, amelynek célja, hogy a három levéltár iratainak feldolgozásával segítse a bencés rend közelmúltbeli történetének feltárását és közzétételét a nyilvánosság számára.
    A rendezvényen a Dénesi Tamás és Boros Zoltán által szerkesztett kötetet Balogh Margit egyháztörténész mutatja be, köszöntőt mond Szabó Csaba, az MNL főigazgatója, Cseh Gergő Bendegúz az ÁBTL főigazgatója és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát - áll a közleményben.