Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kisorsolták a vajdasági magyar drámaíróverseny témáját

2018-01-20 11:33:00

Festmény és falióra a buszon címmel kell színdarabot írnia szombaton három szerzőnek az Újvidéki Színházban a tizenhetedszer megrendezett vajdasági magyar drámaíróversenyen.

    A címet az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki szombat reggel. Ez alapján kell három szerzőnek, Csík Mónika író-újságírónak, Oláh Tamás teatrológusnak és Toma Viktória író-újságírónak szombat délutánig drámát írnia.
    A darabok megszületése után három rendező - Döbrei Dénes, Kálló Béla és Sardar Tagirovsky - a szöveget 24 óra alatt színpadra viszi és bemutatja a vajdasági magyar színházak művészeinek, valamint az újvidéki művészeti akadémia hallgatóinak segítségével.
    A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromtagú szakmai zsűri véleményezi és díjazza. A testületet Jónás Gabriella színész, koreográfus, Tari István költő és Verebes Ernő költő, zeneszerző alkotja.
    Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója a Magyar Szónak azt hangsúlyozta, hogy a drámaíró verseny célja a vajdasági magyar drámairodalom fellendítése és pallérozása. "Mindennek az eszmei értéke magában a megszületésben és a megmaradásban van. Az, hogy minden évben legalább három drámai érték születik, és az, hogy éveken keresztül a drámaíró verseny megmarad, már önmagában megfelel az említett két eszmei értéknek. Megítélésem szerint a drámaíróverseny már túllépte az irodalmi vetélkedő kereteit, és inkább azt mondhatjuk, hogy ez egy kreatív együttlét, azaz a vajdasági magyar színházművészek, színészek, rendezők és írók találkozója" - emelte ki az igazgató.
    A három ősbemutatót vasárnap este láthatja a közönség az Újvidéki Színházban.