Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Fehér Ház szerint 50 százalékos a kormányzati hivatalok leállásának esélye

2018-01-19 19:47:00

 A Fehér Ház szerint 50 százalékos az esélye a kormányzati hivatalok leállásának, mert a szenátusban még nem sikerült megszavazni a működéshez szükséges költségvetést. 

    Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója péntek délelőtti sajtóértekezletén 50-60 százalékosra valószínűsítette, hogy a szenátusi szavazás eredménytelen marad, és a kormányzati hivatalok jó része leáll. "De számolunk a leállással" - tette hozzá. 
    A kongresszusnak helyi idő szerint péntekig kell elfogadnia a kormányzat működéséhez szükséges költségvetést. A képviselőház csütörtökön este 230:197 arányban már megszavazta, ám a republikánus többségű szenátusban nem jutottak dűlőre a politikusok. Mivel John McCain, arizonai republikánus szenátor a betegsége miatt nincs jelen Washingtonban, három republikánus szenátor pedig ódzkodik a törvényjavaslat jelenlegi formájának megszavazásától, ezért a republikánusoknak szükségük van demokrata párti voksra is a sikeres szavazáshoz.         Mulvaney az előző elnököt, Barack Obamát okolta, mondván, Obama a kormányzati munka leállásával történő fenyegetést "fegyverként" használta a költségvetésről folyó tárgyalások alkalmával, és egyáltalán nem ösztönözte a kormányhivatalokat és kormányzati szerveket a takarékosságra, s általában a visszafogott költségvetésre.
    A kormányzat működéséhez szükséges költségvetés vitája és a kormányhivatalok esetleges leállása miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken nem utazik Floridába az üdülőkomplexumába, hanem a hétvégén Washingtonban marad. Az elnök Twitter-bejegyzésében  - utalva az idén ősszel tartandó, úgynevezett félidős választásokra - azt írta: ha leáll a kormányzat, "több republikánus győzelemre lesz szükségünk 2018-ban!".