Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hétfőn dönt a katalán parlament elnöke, hogy kit javasol Katalónia elnökének

2018-01-19 19:28:00

Roger Torrent, a katalán törvényhozás elnöke hétfőn dönt arról, hogy kit javasol Katalónia elnökének, miután a napokban konzultált a pártokkal - közölte a katalán parlament pénteken.

    A tisztségre pillanatnyilag az egyetlen ismert jelölt Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, aki volt kormányának négy tagjával önkéntes száműzetésben Brüsszelben tartózkodik. 
    A politikus újraválasztását az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) és a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) függetlenségi párt támogatja, de nincs többségük a parlamentben. 
    Puigdemont újraválasztásához szükség van a parlament harmadik függetlenségi pártjának, a Népi Egységnek (CUP) a szavazataira is, amely azonban egyelőre nem döntött erről.
    Továbbra is parázs vita zajlik arról, hogy vajon távollétében lehet-e elnök Puigdemontból.
    Támogatói szerint igen, a katalán parlament jogászainak állásfoglalása szerint viszont nem, személyes jelenléte elengedhetetlen a vita és a szavazás során. 
    Így vélekedik erről a spanyol kormány is, amely bírósághoz fordul, hogy ha mégis elnökké választják a külföldön tartózkodó katalán politikust, aki ellen továbbra is érvényben van az elfogatóparancs Spanyolországban.    
    Az ügy érdekessége, hogy Roger Torrent volt az, aki január elején, még házelnökké választása előtt bejelentette: pártja, az ERC kéri a parlamenti jogászok állásfoglalását arról, hogy jogszerű-e egy távollévő jelöltről szavazást tartani.
    Puigdemont mindenesetre kitart véleménye mellett, miszerint a modern technológiáknak köszönhetően akár Brüsszelből is kormányozni tudná Katalóniát - erről egy rádióinterjúban beszélt pénteken.
    A katalán házelnöknek az is meg kell határoznia, hogy mikor kezdi meg a parlament az elnökválasztási folyamatot, amelynek határideje január 31-én jár le.