Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szíria - Macron: néhány héten belül katonai győzelmet aratnak az Iszlám Állam felett

2018-01-19 17:34:00

Emmanuel Macron francia elnök szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet már "majdnem teljes vereséget" szenvedett Irakban és Szíriában, és a nemzetközi koalíció néhány héten belül katonai győzelmet arathat a dzsihadisták felett.

    "Valamennyi érintett nemzet erőfeszítésének köszönhetően az Iszlám Állam katonai szervezet már majdnem teljes vereséget szenvedett. Bízom abban, hogy a következő hetekben sikerül katonai győzelmet aratnunk" - mondta pénteken a francia elnök a dél-franciaországi Toulon kikötőjében, a Dixmude hadihajó fedélzetén mintegy 1500 katona előtt tartott beszédében.
    "Azt szeretném, ha mostantól a stabilitás, az újjáépítés és a lakosság támogatása mellett köteleznénk el magunkat határozottan a partnereinkkel. Ez még nem lesz a harc vége, de ebben az évben a hadműveleti helyzetnek megfelelően fogjuk átalakítani a nemzeti hozzájárulásunkat" - tette hozzá.
    Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán az Iszlám Állam feléledését megakadályozni hivatott, szélesebb stratégia keretében meghatározatlan idejű amerikai katonai jelenlétről beszélt Szíriában, felvázolva azokat a diplomáciai eszközöket, amelyek szerinte elvezetnének Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásához és az iráni befolyás csökkenéséhez.
 A francia elnök hat hónappal azután, hogy a tavalyi költségvetési megszorítások miatt az előző vezérkari főnök, Pierre de Villiers lemondott, megerősítette, hogy a hadsereg költségvetése idén 1,8 milliárd euróval 34,2 milliárd euróra emelkedik, és 2025-re eléri a GDP két százalékát. 
    Emmanuel Macron "példa nélkülinek és összehasonlíthatatlannak" nevezte a védelmi költségvetés megemelését, s jelezte, hogy a büdzsé elköltéséhez "teljes és közös igényességet" kér, amelyet személyesen fog ellenőrizni. 
    A külföldi hadműveletekre fordítható összeget a tavalyi 450-ről 650 millió euróra emeli a francia kormány, s az összeg 2020-ra eléri az 1,1 milliárd eurót. 
    A francia elnök megerősítette az elnökválasztási kampányban elhangzott ígéretét, miszerint bevezeti az "általános nemzeti szolgálatot" minden fiatal számára, de arra nem a hadsereg büdzséjéből különítenek el összeget, hanem a programban érintett minisztériumok fogják finanszírozni. 
    Emmanuel Macron arra is ígértet tett, hogy a francia nukleáris arzenál két összetevőjét, a légi és a tengeri erőt, amelyek kiegészítik egymást, a következő öt évben modernizálják. 
    "A nukleáris elrettentés ötven éve a védelmi stratégiánk kulcsa" - emlékeztetett a francia elnök. "A nukleáris elrettentés része a történelmünknek, a védelmi stratégiánknak, és az is marad" - tette hozzá Macron, aki szerint Franciaország a nukleáris arzenálnak köszönhetően "tudja megőrizni stratégiai autonómiáját és mozgásszabadságát". 
    A francia elnök, aki az európai védelmi együttműködés fontosságát hangsúlyozta, úgy vélte, hogy hazájának hadserege "éppen most válik az európai referenciális erővé", amelynek első számú partnere Németország, az Európai Unióból távozó Nagy-Britannia pedig meghatározó partnere marad.