Gedeon napja van. | 2024.03.28

MFB: folytatódik a beruházások bővülése, de növekedési üteme lassul

2018-01-19 07:58:00

A vállalati várakozások alapján idén folytatódhat a beruházások bővülése, azonban a tavalyinál lassúbb ütemben, így a vállalatok forráskereslete is lassabban nőhet majd a múlt évihez képest a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmérése szerint. 

    Az MFB 2017 őszi reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, az MFB-Indikátor adatai alapján készült, MFB Periszkóp elnevezésű havi elemzése szerint 2016 ősze és 2017 ősze között a felmérést követő 12 hónapban beruházást tervező vállalatok aránya 67,9 százalékról 59,9 százalékra csökkent. 
    A beruházási szándék csökkenése az elemzés szerint nem tekinthető váratlannak. A KSH adatai szerint 2017 első kilenc hónapjában éves szinten 22,6 százalékkal nőtt a hazai beruházások volumene, ami hosszú távon nem fenntartható. Idén a 2017 végén beruházási szándékot jelző vállalatok aránya alapján 10-20 százalékkal bővülhetnek a hazai beruházások - írták 
    A beruházási elképzelések erőteljesen befolyásolják a forrásbevonási terveket is 2018-ban. Az MFB vállalati felmérése szerint a forrásbevonásban gondolkodó cégek aránya várhatóan idén is meghaladja a külső finanszírozási forrás felvételét nem tervezőkét, így a vállalati forráskereslet 2018-ban tovább nőhet, ám a tavalyinál alacsonyabb ütemben. 
    Néhány jelentős mértékben exportra is termelő ipari ágazatban (járműipar, gumi- és műanyaggyártás, számítógép és elektronikai eszközök gyártása) kisebb forrásbevonási aktivitásra lehet számítani, mint ami a várható beruházási aktivitásból kiolvasható. 
    Ennek oka az elemzés szerint vélhetően az, hogy ezeknek az iparágaknak a jövedelmi helyzete a relatíve nagyobb súlyú devizabevételek és a külpiacoktól várt élénkülés következtében viszonylag stabilnak számít, emiatt relatív sok vállalat külső finanszírozási forrás igénybevétele nélkül tervez fejlesztéseket. 
    A beruházási és a forrásbevonási szándékot tekintve jellemzően az agrárágazatok számítanak a leginkább aktívnak, míg a legóvatosabbnak a szolgáltató szektor különböző szegmensei tűnnek. 
    A forrásbevonási szándék csökkenésében a beruházási tervek módosulása és a hitelállomány tavalyi bővülése mellett (a vállalati kölcsönök állománya 2017 első tizenegy hónapjában 534,4 milliárd forinttal, 9 százalékkal nőtt) szerepet játszhat, hogy a pénzintézetek által a hitelfelvétel során kért biztosítékok mértékét és típusát is súlyosabb akadálynak tekintették a vállalatok 2017 végén, mint egy vagy két évvel korábban. 
    A felmérés szerint a magyarországi cégek üzleti környezettel kapcsolatos optimizmusa rekordszintet ért el. A cégek várakozásai határozott optimizmust tükröznek az üzleti klímával, az idei évre várt hazai és külföldi eladásokkal kapcsolatban. Valamennyi ágazatban élénkülés várható, azonban jelentős szóródásra lehet számítani. A gazdasági növekedés struktúrája átalakulhat: mérséklődhet a beruházások jelentette húzóerő, viszont erősödhet a fogyasztás és az export hatása, míg termelési oldalon mindhárom szektor hozzájárulhat a bruttó hazai termék bővüléséhez. A gazdasági növekedés üteme a tavalyi évihez hasonló, 4 százalék körüli lehet az elemzés szerint. 
    Az MFB Periszkóp a Magyar Fejlesztési Bank havonta megjelenő gazdasági jelentése, amely az aktuális reálgazdasági és pénzpiaci tendenciák értelmezése mellett, a magyar gazdaság és annak tágabb környezetének aktuális témáival foglalkozik alapvetően vállalati és banki szemszögből.