Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mintegy 87 millió euróba került a katalán függetlenségi népszavazás megakadályozása

2018-01-18 20:11:00

Mintegy 87 millió euróba (26,8 milliárd forint) kerültek az alkotmányellenes, október 1-i katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására hozott hatósági intézkedések - mondta a spanyol belügyminiszter csütörtökön a spanyol parlament felsőháza, a szenátus illetékes bizottságának meghallgatásán csütörtökön Madridban.

    Juan Ignacio Zoido szerint ez az összeg tartalmazza a spanyol rendőrség és csendőrség bevetését, elszállásolásuk, élelmezésük, mozgósításuk költségeit.
    Az úgynevezett Kopernikusz-műveletben átlagosan 4500 rendőr és csendőr vett részt, számuk szeptember 30-a és október 2-a között hatezer volt - részletezte.
    A tárcavezető a barcelonai ügyészségre hivatkozva "törvényesnek, szakmainak és arányosnak" nevezte a rendőri beavatkozást október 1-jén.
    Mint mondta, a hatóságoknak "nagyon nehéz körülmények között kellett fellépniük", és teljesíteniük feladatukat, a közjó védelmét a törvény keretein belül és a törvény védelmében.
    "A történtek sajnálatosak, és lehetőleg sosem kellett volna megtörténniük, de az állami biztonsági erők nem tudják elkerülni felelősségüket, nem nézhetnek félre, lépniük kell, amikor a körülmények azt megkövetelik" - jelentette ki, hangsúlyozva Carles Puigdmont leváltott katalán elnök és kormányának "arroganciáját és felelőtlenségét".
    A belügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy voltak, akik megsérültek, de szerinte a felelősök mindezért azok, akik "önkényes, felelőtlen és törvénytelen viselkedéssel" feszült és engedetlen klímát teremtettek.
    A bizottsági ülésen elhangzottak szerint az erőszakba torkollt népszavazás napján 1066 civilt és 431 rendőrt regisztráltak sérültként.
    Juan Ignacio Zoido bírálta a katalán rendőrök aznapi passzivitását, amiért nem tettek eleget a bírói rendelkezésnek, amely a szavazóhelyiségek bezárására utasította őket.
    Elmondása szerint a rendőri erők 113 szavazóhelyiséget zárattak be, 11 helyszínen voltak "problémák", és további 54-nél léptek fel a tüntetőkkel szemben. 
    A belügyminiszter hangsúlyozta: a szavazóhelyiségeknél voltak "beépített radikálisok" is, akik készen álltak arra, hogy szembe szálljanak a hatóságokkal, nem mindenhol tömörültek "spontán" az emberek, csupán azért, hogy szavazhassanak.
    A miniszter meghallgatásán az ellenzéki képviselők aránytalannak és improvizatívnak minősítették a rendőrség fellépését október 1-jén.
    Francisco González Cabana szocialista szenátor "alkalmatlannak" nevezte feladatára a belügyminisztert, és véleménye szerint "bizonyos mértékű naivitás" volt hinni abban, hogy a katalán rendőrség megakadályozza majd a szavazást.
    Xavier Castellana, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szenátora azt mondta: Francisco Franco diktátor "politikai végrendeletét" - erőszakot, hazugságot, a szabadságjogok megfosztását - alkalmazták, hogy megvédjék Spanyolország egységét.