Emma napja van. | 2024.04.19

Műkorcsolya Eb - Tóth Ivett kűrt futhat, Medgyesi Fruzsina nem

2018-01-18 19:16:00

Tóth Ivett 15., Medgyesi Fruzsina pedig 28. lett a nők csütörtöki rövidprogramjában a moszkvai műkorcsolya Európa-bajnokságon, így előbbi szerepelhet a legjobb 24-et felvonultató kűrben, míg utóbbi nem.

    A kettejük közti különbség azt is jelenti, hogy minden bizonnyal Tóth Ivett indulhat majd a február 9-én rajtoló phjongcshangi téli olimpián.
    "Nem egyedül döntök, de egyikük döntős, a másik nem" - mondta az MTI-nek Engi Klára, a magyar szövetség pontozásos szakágának igazgatója, aki hozzátette, a végső szó az elnökségé.
    A sportvezető úgy vélte, Medgyesi Fruzsinának az látszott a programján, hogy nagy nyomás nehezedett rá, legalábbis emiatt éppen azt az ugrását rontotta el, amelyik a legjobban megy neki. A 18 éves versenyző kétszer esett el.
    "Ivettet viszont nem láttam extra idegesnek, az esés miatt így is benne maradt tíz pont a rövidprogramjában. Ha sikerül javítania a kűr során, teljesítheti az elvárásokat, azaz a tizedik hely körül végezhet" - mondta Engi.
    Az olimpiai kvótát Tóth Ivett szerezte meg a nemzet számára a tavalyi világbajnokságon elért 20. helyével. A 19 esztendős műkorcsolyázó egy éve nyolcadik volt az Eb-n.
    "Nem jól kezdődött ez az idény. Edzőváltás, kiköltöztem Svájcba, megsérültem a nyáron, emiatt két-két és fél hónapot ki kellett hagynom, így kevesebbet is versenyeztem mostanáig - mondta az MTI-nek Tóth Ivett, akinek a lábközépcsontja tört el a felkészülési időszakban. - Fizikálisan és mentálisan is megterhelő volt ez az időszak. Most már nincs fájdalmam, de három-négy hétig nagyon nehéz volt, miután levették a gipszet a lábamról" - tette hozzá.
    Tóth Ivett azzal nagyon elégedett volt, hogy a rontott első ugrása után megcsinálta a kombinációt és a dupla Axelt is.
    A rövidprogramot követően a junior világbajnok orosz Alina Zagitova áll az élen, de a szombati kűr előtt előnye kevesebb mint két pont az elmúlt két évben világ- és Európa-bajnok honfitársával, Jevgenyija Medvegyevával, illetve a korábban szintén vb- és Eb-aranyérmes olasz Carolina Kostnerrel szemben.
    A csütörtöki program 16.55-től a párosok szabadkorcsolyázásával folytatódik.

    Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):
    nők, állás a rövidprogram után:
1. Alina Zagitova (orosz) 80,27
2. Jevgenyija Medvegyeva (orosz) 78,57
3. Carolina Kostner (olasz) 78,30
...15. Tóth Ivett 50,70
...28. Medgyesi Fruzsina 44,71