György napja van. | 2024.04.24

Fővárosi Közgyűlés - A kormánnyal tárgyalhatnak a Bálna eladásáról

2018-01-18 16:52:00

Budapest vezetői azt javasolják a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy hatalmazzák fel a főpolgármestert, tárgyaljon a kormánnyal a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ állam részére történő értékesítéséről - derül ki a közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből.

    A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett - a budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett - javaslatban az olvasható, hogy a Bálna iránt heten érdeklődtek, a pályázati dokumentációt egyedül az MNB-Jóléti Kft. vásárolta meg, de december 15-éig, a határidő lejártáig onnan sem érkezett ajánlat.
    Mint írták, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) december 12-ei sajtóközleménye értelmében sem a MNB, sem leányvállalata nem kívánt ajánlatot tenni a nyilvános pályázat útján meghirdetett épület megvételére. Ezt azzal magyarázták, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter november 30-án bejelentette: a központot megvásárolják a Magyar Turisztikai Ügynökség részére.
    A pályázati eljárás eredménytelennek minősül, ugyanakkor az állam részére történő értékesítési tárgyalások lefolytatására tekintettel az újabb kiírásról való döntés nem releváns - olvasható a javaslatban.
    Az előterjesztés elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés felkérheti a főpolgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat a kormánnyal a központ értékesítéséről, majd a tárgyalások eredményét terjessze a testület elé.