Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bemutatták Debrecen idei borait

2018-01-18 16:34:00

Minden eddiginél több pincészet minden korábbinál több borral jelentkezett az idei Debrecen Város Bora versenyre, amelyen most első ízben nemcsak fehér és vörös borokat, hanem pezsgőket is lehetett nevezni - közölte a sváros polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón. 

    Papp László ismertetése szerint a megmérettetésre 56 pincészet 118 tételével neveztek a három kategóriában. Tavaly 33 pincészet 94 tétele versengett, ami jelzi, hogy évről évre erősödik a város bora díj presztízse - fűzte hozzá. 
    Idén is szigorú szabályok szerint zajlott a bírálat: a szakmai és a társadalmi zsűri úgynevezett vakkóstolással pontozta a mintákat. A zsűri elnöke Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke volt, a versenyen pincészetek és egyéni termelők vehettek részt Magyarország valamennyi borvidékéről - ismertette a részleteket Papp László. A győztesek, akik jogosultak az éremcímke használatára, az idén is a város bálján vehetik át elismerésüket.
    A Debrecen Város Fehér Bora 2018 címet Bai István 2016-os évjáratú tokaji hárslevelű bora nyerte, míg a város vörös bora Petrény Attila 2012-es évjáratú Borgundi Egri Bikavér elnvezésű bora lett. Debrecen pezsgője Balla Géza 2015-ös évjáratú Clarus száraz mustos fehér pezsgője lesz az idén - sorolta polgármester. 
    Az MTI érdeklődésére Bai István és Petrény Attila borászok elmondták: a győztes hárslevelűből nyolcezer palack készült, a hosszú érlelésű "borgundiból" pedig 12 ezret palackoztak.