Auguszta napja van. | 2024.03.29

Konferenciával indította a Corvinus Egyetem Kornai János kilencvenedik születésnapjának ünneplését

2018-01-18 12:59:00

Több rendezvényt is szervez az idén a Budapesti Corvinus Egyetem abból az alkalomból, hogy néhány nap múlva betölti kilencvenedik évét Kornai János Széchenyi-díjas magyar közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az első ezekből az eseményekből egy egész napos konferencia, amelyet csütörtökön tartanak az egyetem budapesti épületében.

    Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora megnyitó beszédében a születésnapot jó alkalomnak mondta arra, hogy a szakma képviselői komoly kérdéseket vitassanak meg, olyan témákról beszéljenek, amelyeket kutatnak vagy csak egyszerűen foglalkoztatják őket.
    A rektor arra utalva, hogy Kornai János a rendszerváltozás után szívesen foglalt állást politikai kérdésekben megjegyezte: az a céljuk, hogy az egyetem olyan hely maradjon, ahol politikai kérdéseket is meg lehet beszélni anélkül, hogy a következményektől tartani kellene.
    Egy hosszú élet, sok gondolattal, amelyek középpontjában a szocializmus problémája volt - így jellemezte Kornai János életét Lánczi András, aki szerint a professzor munkássága több generáció számára nagy jelentőséggel bír. 
    Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felidézte, hogy néhány hónappal ezelőtt jelent meg Kornai János legújabb könyve, a Látlelet. Kornai János egy kritikus személyiség, akárhányszor kifejti véleményét valamiről, álláspontját szakmai elemzésekkel támasztja alá, elemez, összehasonlít, érvel és gondolkodásra készteti az embert - így fogalmazott az akadémia elnöke. 
    Kornai János tudományos munkássága lenyűgöző, írásai közül  -, amelyek közül kiemelkedik a Hiány című műve   - több is nagy hatással volt kortársaira a határokon túl is - mondta Lovász László. 
    Az akadémia elnöke arra is kitért, hogy Kornai Jánost a legtöbben kutatóként ismerik, sokan nem tudják róla, hogy oktatott a Harvard Egyetemen, a Stanford Egyetemen, a Princetoni Egyetemen, a Yale Egyetemen, a London School of Economicson. 
    A csütörtöki konferencián számos külföldi közgazdász tart előadást többek között a makrogazdasági stabilitás újragondolásáról, Kornai munkásságának  az eurózónára vonatkozó tanulságairól, vagy a szocializmus és a kapitalizmus összehasonlításáról. Az előadók sorát Kornai János zárja.
    A következő rendezvény, amelyen keresztül az egyetem a neves közgazdász munkássága iránti tiszteletét fejezi ki, február 20-án lesz, amikor egy kerekasztal beszélgetésen a közép-európai átmenetet vitatja meg Kis János filozófus és Adam Michnik, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője. Ezt követően idén még egy nemzetközi konferenciát rendeznek, illetve ősszel szemináriumot is szentelnek az egyetemen Kornai Jánosnak.