Gedeon napja van. | 2024.03.28

A macedón elnök megvétózta az albán nyelvet hivatalossá tevő törvényt

2018-01-17 19:50:00

Gjorge Ivanov macedón elnök nem írta alá az albán nyelvet hivatalossá tevő törvényt, amelyet a szkopjei parlament múlt csütörtökön fogadott el - közölte a Vesti.mk macedón hírportál.

    A jobboldali államfő szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: nem írja alá a törvényt, mert szerinte alkotmányellenes. "Olyan törvényt fogadtak el, amely igazságtalan, és előnyöket biztosít az albán nyelv számára" - mondta Gjorge Ivanov.
    A macedón sajtó szerint számítani lehetett arra, hogy a köztársasági elnök megvétózza a törvényt, és visszautalja azt a parlamentnek. A képviselőknek így újra kell szavazniuk a jogszabályról, ám ha a balközép többség ismét elfogadja, akkor már nem lesz szükség az államfő beleegyezésére ahhoz, hogy hatályba lépjen. Elfogadása után a törvényt már csak az alkotmánybíróságnál lehet megtámadni. 
    A múlt csütörtökön a 120 fős képviselőház 69 tagja szavazott az új nyelvtörvényre.
    Az új törvény szerint az albán nyelv az ország azon részein is hivatalos használatba kerül a különböző állami szerveknél, ahol az albán kisebbség aránya nem éri el a lakosság egyötödét. A korábbi jogszabály 2001-ben született azt követően, hogy fegyveres konfliktus alakult ki az albán lázadók és a kormányzati erők között. Ennek értelmében mindazokon a helyeken, ahol az albán kisebbség tagjainak a száma meghaladja az összlakosság 20 százalékát, hivatalos nyelvként használható az albán.
    A 2,1 milliós Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű.