Emma napja van. | 2024.04.19

Tudose-nyilatkozat - Az EMNP és egy bukaresti tanár is feljelentést tett a volt miniszterelnök ellen

2018-01-17 17:58:00

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a kolozsvári bíróság ügyészségén, Corneliu Liviu Popescu ügyvéd, a Bukaresti Tudományegyetem tanára pedig a főügyésznél tett feljelentést Mihai Tudose volt miniszterelnök ellen az akasztásos nyilatkozata miatt. 

    Az EMNP az MTI-hez is eljuttatott feljelentésében úgy értelmezte, hogy Mihai Tudose akasztással fenyegette a magyar közösség tagjait, ha használják a nemzeti jelképeiket. A párt az alkotmányra hivatkozott, melynek 6. cikkelye kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez.
    A párt értelmezése szerint a kijelentés súlyosságát fokozza, hogy hivatalban lévő miniszterelnök tette. Ez bátoríthatja a szélsőséges elemeket, és könnyen etnikai konfliktusokhoz vezethet.
    Corneliu Liviu Popescu egyetemi tanár feljelentését a Luju.ro portál ismertette. Az ügyvéd-tanár úgy vélte: a miniszterelnök náci típusú retorikát használva fizikai megsemmisítéssel fenyegette meg egy etnikai közösség tagjait. Arra kérte a főügyészt, hogy a büntető törvénykönyv nyilvános uszításra, gyűlöletre vagy diszkriminációra való uszításra, valamint bűncselekmény elkövetésére való biztatásra vonatkozó cikkelyei alapján értelmezze a kijelentést. 
    Az ügyvéd-tanár megjegyezte, román nemzetiségű állampolgárként nem ért egyet egyes zászlók hivatalos kitűzésével, a törvényben szabályozott eseteken kívül, és úgy gondolja, hogy a törvényszegőket felelősségre kell vonni. Ám az ország szabad és méltó állampolgáraként, az emberi jogok egyetemi tanáraként és ügyvédként teljesen elfogadhatatlannak tartja Mihai Tudose kijelentését. 
    Szerinte ha példát statuáló büntetés nélkül marad ez a megnyilvánulás, később más kisebbségekre és a politikai ellenzékre is ki lehet terjeszteni. Corneliu Liviu Popescu leszögezte: az efféle kijelentéseket semmiképpen nem védi a szólásszabadság elve, és a hazafiasság példájának sem tekinthetők.
    "Személy szerint én is félek egy olyan országban, amelyben a kormányfő primitív és náci" - áll a feljelentésben. 
    A Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy "ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is".
    Tudose hétfő este bejelentette lemondását, amelyről hivatalosan kedden tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt, aki ezt tudomásul vette és Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek.