Auguszta napja van. | 2024.03.29

A gazdasági szaknyelvről rendez konferenciát a Magyar Nyelvstratégiai Intézet

2018-01-17 16:39:00

A gazdasági szaknyelvről rendez tudományos konferenciát a Magyar Nyelvstratégiai Intézet (Manysi) csütörtökön Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtár és Információs Központban.

    A tanácskozás célja feltárni azokat a tudományos értelemben vett problémaköröket, amelyek fontosak a mai gazdasági kommunikáció szempontjából - mondta el Bódi Zoltán, az intézet osztályvezetője és a konferencia moderátora. Rámutatott: a konferencia célja végiggondolni azt is, mit érdemes nyelvstratégiai szempontból tenni azért a kutatás, az oktatás, a jogalkotás és jogalkalmazás területén, hogy az átlagpolgárok, a gazdasági szakemberek és a politikai döntéshozók is jól értsék a gazdaságot.
    Hozzáfűzte: a magyar gazdasági szaknyelv művelésére szükség van, hiába napjaink globalizált gazdasága, nem lehet más idegen nyelvvel, például az angollal sem helyettesíteni. Ugyanis minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy saját nyelvén ismerje és értse az életét és hétköznapjait elemi módon befolyásoló gazdasági és pénzügyi kifejezéseket.
    A tanácskozás előadásai elrugaszkodnak a szűken vett gazdasági szaknyelvtől, tágabb, az átlagembereket is jobban érintő látásmódot igyekeznek alkalmazni - hangsúlyozta Bódi Zoltán. A konferencia témakörei közül kiemelte a versenyképesség témáját, mint fogalmazott, a gazdaság mellett a magyar nyelvi kultúrának is versenyképesnek kell lennie, fel kell tudni vennie a legkorszerűbb gazdasági kifejezéseket, elméleteket és fogalmakat. 
    A retorika ugyancsak jelentős kérdésköre a konferenciának, vagyis annak vizsgálata, hogy a gazdasági szereplők miként tudnak érvelni a fogyasztók, vásárlók megnyerése érdekében. A konferencia emellett kitér a szaknyelvi oktatás legújabb módszertani irányzataira, valamint fontos szempont lesz a határon túli magyar szaknyelvhasználat jellegzetességeinek feltárása is - mondta.