Gedeon napja van. | 2024.03.28

Deli Andor: 2018 az áttörés éve lehet az elfáradt bővítéspolitikában

2018-01-17 16:11:00

Mivel az Európai Unió jelenleg soros bolgár elnökségének programjában az egyik prioritás a nyugat-balkáni régió európai perspektívája, 2018 újjáéledést jelenthet az elfáradt bővítéspolitikában - mondta Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő Strasbourgban.

    A magyar képviselő az Európai Parlament plenáris ülésének a bolgár elnökség programjával foglalkozó vitája kapcsán kiadott nyilatkozatában kijelentette, Magyarország elkötelezett támogatója az Európai Unió nyugat-balkáni bővítésének.
    Reményét fejezte ki, hogy Bulgária mint a régió egyik országa, EU-elnökként új energiát visz a bővítéspolitikába. Hozzátette, ebben számíthat a magyar kormány és az Európai Parlament magyar néppárti delegációjának támogatására is. Geostratégiai jelentősége miatt több globális hatalmi központ is igyekszik befolyást szerezni a térségben, de az EU nem engedheti meg, hogy elveszítse vezető szerepét - vélekedett a képviselő. Ezért következetes politikai üzenetekre és kézzelfogható eredményekre van szükség, amelynek megléte nemcsak a tagjelölt országok felelőssége, hanem az Európai Unióé is - hangsúlyozta.
     Deli Andor írásbeli hozzászólásában arra kérte a bolgár EU-elnökséget, hogy "gyorsítsa fel a csatlakozási fejezetek megnyitását Szerbia vonatkozásában, mivel a jelenlegi tempó mellett nehezen tartható a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök által megállapított 2025-ös csatlakozási határidő".