Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar kultúra napja - A Kodály-év jegyében zajlanak Bukarestben a Balassi Intézet programjai

2018-01-16 16:59:00

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik.

    A programsorozat csütörtökön a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek. Ebből az alkalomból a tavalyi fesztiválon Bács Lajos-emlékdíjat nyert Gabriel Gitan fiatal zongorista Liszt-, Kodály- és Haydn-műveket fog játszani.
    Pénteken a Román Rádió Zenekara fogja előadni Kodály Zoltán Galántai táncok című művét a Svájcban élő román származású Nicolae Moldoveanu karmester vezényletével. A koncertet a Román Rádió zenecsatornája élőben sugározza. 
    A Román Rádió székhelyén megtekinthető lesz a Kodály Zoltánról szóló Örvendjen az egész világ című kiállítás, amelyet Németh G. István zenetörténész, az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársa mutat be a közönségnek.
    Január 22-én Rejtő Jenő halálának 75. évfordulójáról is megemlékeznek, akkor a bukaresti Balassi Intézet előadótermében egy részletet mutatnak be román nyelven az író Vesztegzár a Grand Hotelben című regényéből, amelyet Kovács Zsuzsánna rendezett színpadra.
    Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek elmondta: a Romániában most záruló Kodály-évnek több kiemelkedő rendezvénye volt az elmúlt évben, ezek között említette a romániai zenekedvelőknek és -pedagógusoknak szervezett Kodály-módszert népszerűsítő kurzusokat, amelyeken mintegy 80-an vettek részt, valamint az Observatorul Cultural román kulturális folyóiratban közölt, a magyar zeneszerző munkásságának szentelt terjedelmes Kodály-mellékletet.
    Az igazgató szerint a Bartók-év és Kodály-év után az idén Lajtha László zenei munkásságát akarják megismertetni a román közönséggel, hiszen mindhárom zeneszerző az erdélyi zenei hagyományokat kutatta. 
    Az igazgató szerint az emlékévek legfőbb hozadéka, hogy a lezárásuk után bizonyos programok tovább élnek. Példaként említette a Kodály-módszer népszerűsítését, amelynek akkora sikere volt Bukarestben, hogy a helyi partnerintézmények felkérésére az idén várhatóan két újabb kurzust szerveznek.