Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2018-01-15 17:58:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A kontinens időjárási helyzetét két nagytérségű légköri képződmény határozza meg. A Kelet-Európa felett elterülő magasnyomás hatására változóan felhős, párás az idő, az anticiklon peremén több helyen havazik. Az ott lévő levegő hideg, többfelé -10, néhol -20 fok alá hűl le éjszakánként a levegő, de napközben sem emelkedik -5 fok fölé. Ugyanakkor Nyugat-Európa időjárását egyre inkább a középpontjával Izland felett örvénylő ciklon alakítja, amely enyhe levegőt szállít a szárazföld belseje felé. Az enyhe levegő hatása vasárnap még csak a nyugati, délnyugati partvidéken érvényesült, de az említett anticiklon kelet felé helyeződésével a következő napokban egyre nagyobb területen számíthatunk enyhülésre. Kedd estig a Kárpát-medencében is változás várható; vegyes halmazállapotú csapadékra, és a Dunántúlon erősödő nappali felmelegedésre számíthatunk.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------
    Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, kedd délután délnyugaton lehetnek gyengébben felhős körzetek. Kezdetben hószállingózásra számíthatunk, majd kedd hajnaltól egyre többfelé várható csapadék; az ország északkeleti harmadán estig döntően havazás, délen, délnyugaton kezdetben ónos eső, majd eső, az átmeneti sávban pedig vegyes halmazállapotú csapadék. Holnap a Dunántúlon helyenként megerősödik a délnyugati szél. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2 és -7 fok között alakul, de a gyengébben felhős, havas körzetekben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden az ország északkeleti harmadán -2 és +2, másutt 3 és 8 fok között valószínű.