Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Bácskai döntős 1500 méteren

2018-01-13 15:20:00

A hat magyar közül csak Bácskai Sára Luca jutott fináléba 1500 méteren a drezdai EnergieVerbund Arenában zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján, míg a kisdöntőben szerepelhet Jászapáti Petra és Krueger Cole.

    Bácskait a második elődöntőbe sorolták be, ahonnan rendkívül okos versenyzéssel jutott a legjobb hatot felvonultató fináléba. A magyar versenyző, aki délelőtt megnyerte a selejtezőben kiesettek 500 méteres rangsoroló futamát, végig az élbolyban próbált helyezkedni, hogy tapadjon a futam legjobbjára, a világ- és Európa-bajnok olasz Arianna Fontanára. Amikor a táv felénél visszaesett hatodiknak, azonnal ritmust váltott, így ismét feljött a harmadik helyre. Két körrel a vége előtt gyönyörűen belső ívre került az egyik kanyarban, így megelőzte az orosz Jekatyerina Konsztantyinovát, azaz az olasz klasszis mögött bejutott a fináléba.
    A harmadik elődöntős futamban két magyar szerepelt Jászapáti Petra és Kónya Zsófia révén. A rajt után azonnal élre álltak, próbáltak összedolgozva senkit nem maguk elé engedni. A német versenyzőnek még nem sikerült szétzilálni a magyar tandemet, de a franciának már igen. Innentől nyílt lett a verseny, Kónya folyamatosan csúszott hátra, az egyre fáradó Jászapáti pedig a második, még finálét érő pozícióját próbálta védeni, azonban az orosz Jekatyerina Jefremenkova után az utolsó körben az olasz Martina Valcepina is elé került. Jászapáti így csak a kisdöntőben szerepelhet, Kónya pedig hatodikként ért célba.
    A férfiaknál Knoch Viktor is elöl próbált helyezkedni, sosem volt harmadik helynél hátrébb. A hajrához közeledve a második, döntőt érő pozíciót védte a futam legjobbja, a világ- és Európa-bajnok Sjinkie Knegttel szemben. Úgy tűnt, a holland belső ívre került, majd testtel kilökte a negyedik olimpiájára készülő vetélytársát, aki ugyan talpon maradt, de visszaesett a nyolcadik helyre. A zsűri a futam után Knochot látta szabálytalannak, így kizárta.
    A következő futamban Burján Csaba és a magyar színekben versenyző, amerikai születésű Krueger Cole is próbált összedolgozni, de folyamatosan visszaestek. Burján mindent megpróbált, hogy legalább a kisdöntőt jelentő negyedik helyet megcsípje, folyamatosan harcolt, végül az utolsó előtti kanyarban hárman is kicsúsztak. Ennek Krueger örülhetett a legjobban, mert így negyedikként ő került a B döntőbe.
    A szombati program az 1500 méter döntőivel folytatódik, majd az 500 méter küzdelmei következnek, végül a váltók elődöntőire kerül sor, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták versenyével zárul a kontinensviadal.