Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nils Mönkemeyer brácsaművész lép színpadra a Kelemen Kvartettel

2018-01-13 13:11:00

Nils Mönkemeyer brácsaművész, a müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora lép színpadra a Kelemen Kvartettel az Otthon a Zeneakadémián című koncertsorozat következő estjén, január 16-án a budapesti Zeneakadémián.

    A Kelemen Kvartett - Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Homoki Gábor és Fenyő László - az Otthon a Zeneakadémián sorozat 2018-as koncertjein a 185 esztendeje született Johannes Brahms kamaraműveit társítja vonósnégyesekkel, izgalmas párhuzamokat állítva az elhangzó darabok között - közölte a Zeneakadémia csütörtökön az MTI-vel.
    Idei első, sorrendben immár harmadik koncertjüket Schubert c-moll vonósnégyes-tételével indítják, amely egy befejezetlenül maradt kompozíció nyitótételeként látott napvilágot. Beethoven kései a-moll vonósnégyese a kamarazenei repertoár egyik alapműve. Brahms G-dúr vonósötöse 1890-ben egykori tanára, Eduard Marxsen, valamint több barátja elvesztése után készült. Az ötvenes évei végén járó zeneszerző eredetileg utolsó alkotásának, életműve egyfajta összefoglalásának szánta kamaraművét. 
    A Kelemen Kvartetthez a hangversenyen Nils Mönkemeyer, a müncheni Zeneművészeti Főiskola professzora csatlakozik. A brácsaművészt fiatal kora ellenére magasztaló jelzőkkel illeti a zenészvilág, hasonlóan a Kelemen Kvartetthez. Rövid idő alatt komoly nemzetközi ismertségre tett szert, amellyel hangszerét, a brácsát is a figyelem központjába állította.