Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint 700 millió forintból segítik az integrációt Dombóváron

2018-01-11 08:10:00

Több mint hétszázmillió forintos támogatással segíti az önkormányzat a város leromlott állapotú területein élők társadalmi integrációját Dombóváron.

    Az önkormányzat hat projekthez nyert el forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Tolna megyei keretéből.
    A programok a csaknem 20 ezer lakosú település három részét, Mászlonyt, a Szigetsor és a Vasút utca, valamint a Kakasdomb és az Erzsébet utca által határolt területet érintik, ahol 740 ember lakik. A szegregátumok lakóinak 30-40 százaléka mélyszegénységben vagy alacsony státuszban él.
    A három, 196 millió forintos, integrációt segítő projektről Ilia Anita, a dombóvári önkormányzat munkatársa az MTI-nek elmondta: szeptemberben képzéseket, felzárkóztató, tanulást segítő programokat indítottak. A résztvevőknek egyéni fejlesztési tervet készítenek; azt szeretnék elérni, hogy javuljanak a gyerekek továbbtanulási és a felnőttek elhelyezkedési esélyei. Mászlonypusztán - a projekteknek a kormányzati pályázati portálon közzétett leírása szerint - az is cél, hogy növeljék a munkaadók nyitottságát a romák, illetve a mélyszegénységben élők felé.
    A hároméves integrációs programokhoz a szegregátumokban szintén 2020-ban befejeződő, 550 millió forint értékű városrehabilitációs fejlesztések is társulnak, amelyekről támogatói döntés született. Ezek részeként többek között közösségi házakat, közösségi tereket hoznak létre, önkormányzati tulajdonú szociális bérlakásokat, járdákat, utakat újítanak fel és a közbiztonság erősítésére kamerarendszert építenek ki.