Gedeon napja van. | 2024.03.28

Román nyelvű magyarellenes falfirkák jelentek meg Csíkszeredában

2018-01-10 10:59:00

Román nyelvű magyarellenes falfirkák jelentek meg több csíkszeredai épület falán - közölte szerdai számában a Csíki Hírlap.

    A narancssárga festékszóróval írt feliratok obszcén kifejezéssel gyalázzák Magyarországot, és Victor Ponta volt román miniszterelnöktől idézik, hogy "Székelyföld nem létezik". 
    A városi távhőszolgáltató igazgatója a társaság résztulajdonában levő épület falára festett feliratok kapcsán elmondta: egyeztetnek a polgármesteri hivatallal, hogy tegyenek-e feljelentést ismeretlen tettes ellen. Hozzátette: mást nem tehetnek, mint hogy letakarítják a magyargyalázó falfirkákat a falról. 
    Amint a Csíki Hírlap közölte, 2016 decemberében román nemzeti színű, kék-sárga-piros falfirkák jelentek meg a zömében magyarok lakta város több épületén, s ezeket az épületek tulajdonosai takarították le. 
    Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta: eddig senki nem tett panaszt a falfeliratok miatt a rendőrségen, ennek ellenére megvizsgálják az ügyet. Hozzátette, a sértő szövegek esetében a rendőrség panasz nélkül is eljár, megpróbálja azonosítani és felelősségre vonni az elkövetőket, de szerinte a megkárosított épülettulajdonosoknak is panaszt kell tenniük.