Emma napja van. | 2024.04.19

Brüsszelbe látogat csütörtökön az iráni külügyminiszter

2018-01-09 12:35:00

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön Brüsszelbe látogat, hogy az iszlám köztársaság által megkötött nukleáris megállapodásról tárgyaljon a brit, a francia és a német diplomácia vezetőjével, valamint az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével - jelentette be az EU külügyi szolgálata kedden.

    A hivatalos tájékoztatás szerint a Federica Mogherini főképviselő által összehívott találkozó célja, hogy a továbbiakban is biztosítva legyen az atomalku "teljes körű végrehajtása".
    A Boris Johnson brit, Jean-Yves Le Drian francia és Sigmar Gabriel német külügyminiszter részvételével tartandó ülés központi témája a kérdéses egyezmény, várhatóan azonban az előző héten kezdődött, sajtóhírek szerint több tucat halálos áldozatot követelő iráni tömegtüntetések ügye is szóba fog kerülni. Az EU-t számos bírálat érte az utóbbi napokban, amiért nem ítélte el egyértelműen és késlekedés nélkül az iráni hatóságok fellépését a demonstrálókkal szemben.
    Donald Trump amerikai elnök korábban kijelentette, hogy újra kell tárgyalni vagy fel kell mondani az Irán és a hatok - az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország - között 2015 nyarán létrejött megállapodást, amelynek keretében Teherán arra tett ígéretet, hogy korlátok közé szorítja atomprogramját a vele szembeni gazdasági szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. Trump tavaly ősszel úgy döntött, nem hitelesíti a megállapodás végrehajtását, s ezzel a kongresszus elé utalta a kérdést.
    Az Európai Unió szerint ugyanakkor szükségtelen a szerződés újratárgyalása, ugyanis megfelelő garanciákat nyújt, s eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Mogherini úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok visszalépése kontraproduktív lenne.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó