Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: az olasz választáson fontos téma lesz a migráció

2018-01-09 11:37:00

Az olasz parlamenti választáson sarkalatos téma lesz a migráció, és azok a gazdasági és társadalmi problémák, amelyeket az országba illegálisan érkezők okoznak - mondta Tanacs-Mandak Fanni Olaszország szakértő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. 

    A 2017 végi felmérések azt mutatják, hogy a választókat a gazdasági témáknál is jobban érdekli a migrációs problémák megoldása - jelentette ki.
    A szakértő ismertetése szerint a március 4-i választáson három pólus fog küzdeni a szavazatókért. 
    Jelenleg a baloldal "emblematikus alakja" Matteo Renzi volt miniszterelnök, akinek támogatottsága 25 százalék alá esett. A szakértő szerint kis esély van arra, hogy Matteo Renzit újból jelölje a pártja. A párt leginkább számokkal kampányol, mivel míg 2016-ban 180 ezer migráns érkezett az országban, 2017-ban ez a szám 120 ezerre csökkent.    
    A jobbközép kampányában Silvio Berlusconi volt miniszterelnök a legfontosabb húzóerő, azonban a 81 éves politikust adócsalásért jogerősen elítélték, így nem választhatják újra - mondta. Ettől függetlenül a felmérések szerint ennek a koalíciónak van a legnagyobb támogatottsága, 40 százalékos.
    Egyre többen támogatják a bevándorlásellenes Öt Csillag Mozgalmat is - mondta a szakértő. A felmérések szerint a párt a szavazatok 30 százalékára számíthat. Jelenleg csak ennek a pártnak van hivatalos miniszterelnök-jelöltje, Luigi Di Maio személyében - tette hozzá.