Gedeon napja van. | 2024.03.28

Energiagazdálkodási kutatási programot indított a Sagemcom és a Szegedi Tudományegyetem

2018-01-04 15:30:00

A Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együttműködésben fejleszt smartcity és smartvillage technológiákat a Sagemcom Magyarország Kft. egy uniós támogatással indult 2,481 milliárd forintos projektben - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

    A közlemény szerint a cég, az SZTE és konzorciumi partnereik - a Pannon Egyetem és a Yazoo-Systems Kft. - olyan intelligens platformot alakít ki, amely a korábbinál magasabb szintű és olcsóbb szolgáltatásokat tesz lehetővé az energiagazdálkodás területén. A projektnek köszönhetően az elmaradott, korlátozott elektromos áramhoz hozzáférő települések energiaellátottsága javulhat, illetve a nagyvárosi infrastruktúrában alkalmazott mérési és elosztási hatékonyság is növekedhet.
    Az okosváros és okosfalu koncepción alapuló fejlesztés révén a környezethez alkalmazkodó, fenntartható működést kínáló rendszer jön létre, amely alkalmas a megújuló energiaforrások bekapcsolására a helyi igények kielégítésébe, valamint a termelés és felhasználás egyensúlyának megteremtése.
    A 1,634 milliárd forint támogatást elnyert projekt a tervek szerint költséghatékonyan segíti a fenntartható energiagazdálkodást. A napenergia-termelésben alkalmazott megoldások érzékenyek az időjárási viszonyokra, azonban a kifejlesztett új rendszer elemei szélsőséges időjárási körülmények között is megbízhatóan fognak működni a tájékoztatás szerint.
    A hároméves projekt során a Sagemcom egy csaknem húsz fős szegedi kutatás-fejlesztési központot hoz létre.
    A Sagemcom Magyarország Kft. a francia központú cég hazai leányvállalataként működik, tervezési, fejlesztési, önálló gyártási és értékesítési kompetenciával rendelkezik telekommunikáció, az energiagazdálkodás, valamint okosmérés terén. A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a cég értékesítésből származó nettó árbevétele 2016-ban meghaladta a 6 milliárd, adózott eredménye a 390 millió forintot.