Emma napja van. | 2024.04.19

Ankara: "igazságtalan" egy török bankár New York-i elítélése az Irán elleni szankciók megsértése miatt

2018-01-04 13:24:00

Igazságtalan és szerencsétlen, hogy bűnösnek mondta ki egy New York-i bíróság szerdán Mehmet Hakan Atilla török bankárt az Irán elleni amerikai szankciók megsértése miatt - közölte a török külügyminisztérium csütörtökön.

    A tárca azt írta, hogy a per "hamis, valamint politikai visszaélésre alkalmas" bizonyítékokra alapult, továbbá "példátlan módon" avatkozott be Törökország belügyeibe.
    A külügyminisztérium úgy vélte: az, hogy a 2016. júliusi puccskísérlet kiterveléséért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmának több tagja "valótlan állításokkal" befolyásolhatta az eljárást, aláássa a bírósági folyamat komolyságát és hitelességét.
    A tárca egyúttal "jogi szégyennek" nevezte a New York-i törvényszék szerdai döntését.
    A török állami Halkbank volt igazgató-helyettesét az amerikai ügyészek négy rendbeli összeesküvésben és egy rendbeli banki csalásban találták bűnösnek, felmentették viszont a pénzmosás vádja alól.
    A Halkbank csütörtöki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Atillának jogában áll fellebbezni. Ugyanakkor leszögezték: a bank ügyletei mindenben megfelelnek a nemzeti és a nemzetközi szabályozásoknak, a pénzügyi tranzakciók nyílt és átlátható módon zajlanak.
    A 47 éves, török állampolgárságú Atilla a vádirat szerint segített tető alá hozni Iránnal kötendő olaj- és gázügyleteket, amelyeknek néhány tranzakcióját amerikai bankokon keresztül bonyolították, a bankok tudta nélkül. Lehallgatott telefonbeszélgetésekben a török bankár névleg élelmiszer és agrártermékek eladásáról egyeztetett, miközben valójában olajeladásokról volt szó.
    Az amerikai vádhatóság részletesen feltárta, hogy a török állami bank volt az ügylet középpontja: ezen keresztül jutott az "átmosandó" pénz Dubajba, ahol bekerült a globális pénzügyi rendszerbe. Az amerikai ügyészek feltárták azt is, hogy az iráni pénzt aranyra váltották, Dubajba vitték, készpénzért értékesítették, majd az összeget Irán javára használták fel. A pénzt dollárra váltották és bankokon keresztül New Yorkba utalták.
    Bekir Bozdag török kormányszóvivő csütörtökön Twitter-fiókján azt írta, hogy a New York-i bíróság szerdai határozatának nincs "jogi értéke" Törökország számára. Hozzátette: a döntés, amely - állítása szerint - már a nyomozás előtt megszületett, a nemzetközi joggal is ellentétes. 
    Recep Tayyip Erdogan török államfő még a per előtt kijelentette, hogy az egész ügy nem más, mint "összeesküvés", amelynek célja, hogy "ártson Törökországnak", amely egyik stratégiai partnere az Egyesült Államoknak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó