József napja van. | 2024.03.19

Donald Trump elnök feloszlatta az esetleges választási csalásokat vizsgáló bizottságot

2018-01-04 08:22:47

Donald Trump amerikai elnök rendeletileg feloszlatta szerdán a 2016-os elnökválasztáson történt esetleges csalásokat vizsgáló bizottságot.

    A rendelet aláírását a Fehér Ház közleményben jelentette be, azt a több mint tucatnyi tagállamot okolva a bizottság eredménytelenségéért, amelyek nem akartak információkat szolgáltatni a választók személyes adatairól.
    A Sarah Huckabee Sanders szóvivő által aláírt közlemény leszögezi: "Az adófizetők pénzén folytatott, véget nem érő jogi csatározások helyett Donald J. Trump elnök ma rendeletet írt alá a Bizottság feloszlatásáról, és felkérte a belbiztonsági minisztériumot, hogy a kezdeti megállapítások áttekintésével határozza meg a további eljárást".
    "A nyilvánvaló választási csalások ellenére is sok tagállam visszautasította az adatok átadását a Választások Tisztességét vizsgáló Elnöki Tanácsadó Bizottságnak" - hangsúlyozta Huckabee Sanders.
    A bizottságot és tevékenységét már felállításától kezdve viták övezték. Egyes, elsősorban a Demokrata Párttal rokonszenvező elemzők úgy vélték, hogy a vizsgálat a republikánusok eszköze a kisebbségi választók elbátortalanítására vagy akár Donald Trump hivatkozási alapja is lehet egy esetleges választási vereség esetén. Trump később többször is megismételte, hogy az elnökválasztáson 2-5 millió ember illegálisan szavazott, s így kapott vetélytársa, a demokrata párti Hillary Clinton többséget az egyéni választói szavazók (popular vote) tekintetében.
    Donald Trump soha nem szolgált konkrét bizonyítékokkal, az AP amerikai hírügynökség pedig meg nem nevezett tanulmányokra hivatkozva azt hangsúlyozta, hogy "a választási csalások rendkívül ritkák voltak".