József napja van. | 2024.03.19

Simicskó: történelmi jelentőségű fejlesztés kezdődött a Magyar Honvédség életében

2018-01-03 19:23:00

Történelmi jelentőségű fejlesztés kezdődött a Magyar Honvédség életében, amiben nagy lépés az idei évre tervezett 428 milliárd forintos költségvetés - mondta a Kossuth Rádiónak szerdán a honvédelmi miniszter.

    Simicskó István kifejtette: az összeg 30 százalékát - a NATO által előírtak szerint - fejlesztésekre, modernizációra, csaknem 40 százalékát bérfejlesztésre, a fennmaradó mintegy 30 százalékát pedig működésre, fenntartásra fordítják.
    A miniszter a fejlesztési célok között kiemelte a Magyar Honvédség légiszállítási képességének kialakítását. Ehhez szükség van többek között csapatszállító gépekre. Utalva a közelmúltban bejelentett két A319-es Airbust vásárlására, a miniszter ismét megerősítette: reméli, hogy a tavaszi missziós váltásoknál már ezekkel biztosítják a katonák szállítását. Hozzátette továbbá, hogy a repülőgépek vonatkozásában az egészen kicsi gyakorlógépek beszerzésétől a Gripen repülőgépek fegyverzetének fejlesztéséig terjedő fejlesztést akarnak végrehajtani.
    Simicskó István kitért a "páncéltörő képesség" fejlesztésére is, felidézve a kormány tavaly év végén döntött vállról indítható, többcélú rakétafegyverzet beszerzéséről is.
    A Honvédelmi Minisztérium ezen kívül több milliárd forintot költhet tüzérségi eszközökre, lőszerre és katonai radarokra. Idén kiemelt figyelmet fordítanak a laktanyák fejlesztésére is - hangsúlyozta Simicskó István, aki a hódmezővásárhelyi, a tatai és a szolnoki bázisokat emelte ki. Mindemellett a kibertérben is jelen kíván lenni a Magyar Honvédség, hogy ott is erősítse Magyarország biztonságát - fejtette ki.
    A honvédelmi miniszter felidézte továbbá, hogy január elsejével a katonák illetménye további 5 százalékkal emelkedett. Ez a végrehajtói állítmány illetményében átlagosan bruttó 140 ezer, a tisztekében bruttó 100 ezer, a közalkalmazottakéban pedig csaknem bruttó 66 ezer forintos emelést jelent.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány