József napja van. | 2024.03.19

Huszonöt év után először született jegesmedvebocs brit állatparkban

2018-01-03 18:45:00

Huszonöt év után először született jegesmedvebocs brit földön, a skóciai Kincraigben lévő felföldi vadállatparkban karácsony előtt észlelték a gondozók a nőstény Victoria kölykének megszületését - jelentette be szerdán a skóciai királyi állattani társaság.

    Utoljára 1992 decemberében egy yorkshire-i állatparkban születettek jegesmedveikrek Nagy-Britanniában.
    Az skóciai állatparkban négy jegesmedve él. Arktos, az egyik hím még tavasszal párosodott Victoriával.
    "Először egy héttel karácsony előtt halottuk a sokat ígérő hangokat, amelyek egészen az újévig folytatódtak. Mivel nem látunk bele a kölykedződobozba, nem lehetünk biztosak abban, hogy Victoriának egy vagy több bocsa van, de a születést megerősíthetjük" - idézte Una Rchardsont, a park húsevő állatokért felelős gondozóját a BBC News.
    "Miközben határtalanul örülünk, nem akarunk idő előtt ünnepelni, mivel a jegesmedvebocsoknak magas a halálozási arányuk életük első heteiben fejletlen immunrendszerük miatt, és mert az anyának ekkor igen nagy szüksége van az elvonultságra, és ha bármi megzavarja őt, az a kölyök megölését vagy elhagyását eredményezheti" - magyarázta az illetékes. 
    Figyelni fogják Victoriát és nagyon remélik, hogy a legjobb hírekkel állhatnak elő, amikor március tájékán előjön bocsával - tette hozzá.
    A jegesmedvék március és június között párzanak, a nőstény november, december tájékán hozza világra egy vagy két kölykét.
    Az újszülött bocs vak, mintegy 30 centiméter hosszú és alig nagyobb egy tengeri malacnál. Egyhónapos korában nyitja ki szemét.
    Victoria a németországi Rostocki Állatkertben született 1996-ban, hozott már bocsot világra, 2008-ban a dániai Aalborg állatkertjében, ahonnan 2015 márciusában érkezett Skóciába. Arktus a bécsi állatkertben született 2008-ban, és a hannoveri állatkertből érkezett a skót állatparkba.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány