Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ellopták a világ legdrágább vodkáját egy koppenhágai bárból

2018-01-03 14:12:00

Ellopták a világ legdrágább, 1,1 millió eurót (mintegy 340 millió forintot) érő üveg vodkáját egy koppenhágai gyűjteményből - jelentette a The Local.dk hírportál.

    A drága italt a dán főváros Vesterbro negyedéből, a Café 33 bárból lopták el kedden hajnalban. A szórakozóhely tulajdonosa, Brian Ingberg szerint a Russo Baltique márkájú vodka egyedülálló a világon, értéke nyolcmillió koronára tehető, köszönhetően az üveg elkészítéséhez felhasznált három kiló aranynak és három kiló ezüstnek. Az üveg díszítéséhez ráadásul egy 1912-es Monte Carlo-i raliautó bőrbevonatát is felhasználták.
    A bártulajdonos az üveget Oroszországból kölcsönözte egy Dartz Motorz Company elnevezésű, lettországi székhelyű cégtől, amely a világ legdrágább vodkáit és páncélozott személyautóit gyártja. A különleges szeszesital a rablás előtt hat hónapig volt Brian Ingberg 1200 üvegpalackból álló vodkagyűjteményének része.
    A lopást jelentették a koppenhágai rendőrségnek. A biztonsági kamera felvétele szerint két maszkos, baseballsapkát viselő férfi lehetett a tettes - mondta a bártulajdonos.
    Brian Ingberg szerint a rablók rendelkeztek a bár kulcsával, az alagsorban lévő vodkamúzeum ajtaját pedig betörték. Kizárólag a Russo Baltique vodkát vitték magukkal, holott bármelyik másik darabját is ellophatták volna a gyűjteménynek.