Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nagy-Britannia is fokozott biztonsági intézkedések közepette fogadta az újévet

2018-01-01 09:23:12

Fokozott biztonsági intézkedések közepette köszöntötte az újévet Nagy-Britannia. Az időeltolódás miatt a kontinenstől egy órával lemaradva tartott nagyszabású szabadtéri rendezvényeken több százezren vettek részt.

    Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszínekről a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött.
    A Big Ben és az otthonául szolgáló Erzsébet-torony jelenleg évekig tartó felújítás alatt áll, és hétköznapokon nem hallható a toronyóra ugyancsak világszerte ismert harangjátéka, de az év végi ünnepi időszakra visszakapcsolták a szerkezetet.
    A tízezer tűzijáték-rakétát hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerékről, a London Eye-ról és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel.
    A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár negyedik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből százezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették.
    London belvárosi térségeit már vasárnap kora délutántól elkezdték lezárni a közúti közlekedés elől.
    Nick Aldworth, az újévi rendezvények biztosítását ellátó rendőrségi ügyosztály szóvivője előzetesen közölte: az idei terrortámadások nyomán a Scotland Yard fejlesztette és felülvizsgálta a biztosítási terveket, "nyílt és fedett műveletek elegyét" alkalmazva a kiemelt helyszíneken.
    Aldworth hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem volt olyan konkrét fenyegetés, amely az óévbúcsúztató rendezvények ellen irányult volna.
    A rendőrség acél- és betonakadályokat telepített a Temze belvárosi partszakaszára és számos más olyan helyszínre is, ahol nagy tömeg gyűlt össze a londoni újévköszöntő rendezvényekre. Ezeket az akadályokat úgy tervezték, hogy teherautóval se lehessen áttörni rajtuk.
    Az idén öt terrorcselekményt hajtottak végre Nagy-Britanniában, négyet Londonban, egyet Manchesterben. E támadásokban összesen 36-an haltak meg. A legsúlyosabb a manchesteri merénylet volt, amelyet egy popkoncert helyszínén követett el egy öngyilkos iszlamista merénylő. A terrorista testére erősített pokolgép 22 embert, köztük hét gyermeket ölt meg.
    A négy londoni merénylet közül háromnak az elkövetői járművekkel hajtottak gyalogosok közé. Két ilyen támadás a Westminster hídon, illetve a London hídon történt, egy pedig az észak-londoni Finsbury Park mecsetjének közelében. Ez utóbbi merényletet, amelynek egy halálos áldozata volt, egy angol férfi hajtotta végre, valószínűleg bosszúból az iszlamista indíttatású korábbi terrorcselekmények miatt.
    A skót fővárosban, Edinburghban becslések szerint 150 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. Az immáron háromnapos utcabálsorozattá bővült rendezvény globális eseménynek számít, amelyre minden évben több tucatnyi országból turisták ezrei érkeznek.
    Az idei Hogmanay megrendezése szinte az utolsó pillanatig kétséges volt, mivel Skóciára éppen az óév utolsó napján tört rá a Dylan névre keresztelt atlanti vihar, amelyet óránként 100-120 kilométeres sebességű orkán és szakadó eső kísért. Az időjárás azonban az esti órákra szelídült, és a hatóságok végül nem fújták le a nagyszabású rendezvényt.