Auguszta napja van. | 2024.03.29

Moszkva megkezdte az állandó hadseregcsoport felállítását

2017-12-26 14:49:45

Megkezdte az állandó hadseregcsoport felállítását Oroszország Szíriában - jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden Moszkvában.

    "Múlt héten a főparancsnok (Vlagyimir Putyin elnök) jóváhagyta a tartuszi és a hmejmími bázis szerkezetét. Megkezdtük ott az állandó jelenlét kiépítését" - mondta a tárcavezető.
    Hmejmímben az orosz haderő légitámaszponttal, Tartuszban pedig haditengerészeti műszaki ellátó központtal rendelkezik, amelyet teljes értékű hadikikötővé szándékozik kiépíteni.
    Sojgu elmondta, hogy az orosz kontingens fő erőit a múlt héten kivonták Szíriából.
    Putyin elnök december 11-én adta ki a parancsot a részleges csapatkivonásra, a művelet befejezéséről Sojgu december 22-én tett neki jelentést. Szíriában a hmejmími és a tartuszi bázis legénysége mellett három zászlóaljnyi katonai rendész és a békéltető központ személyzete maradt.
    Az orosz parlament felsőháza kedden jóváhagyta a tartuszi haditengerészeti létesítmény kibővítéséről megkötött orosz-szíriai megállapodást. A dokumentum értelmében Oroszország egyszerre 11 hadihajót állomásoztathat a támaszponton, beleértve a nukleáris meghajtású eszközöket is.