Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin: Oroszországnak egy új gazdaság megteremtésével kell válaszolnia a történelmi kihívásokra

2017-12-19 19:42:04

Oroszország az új történelmi kihívásokra népének megóvásával, egy új gazdaság megteremtésével, valamint technológiai áttörésekkel fog válaszolni - ígérte Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml-párti Összoroszországi Népfront keddi tanácskozásán.

    "Méltó módon kell válaszolni a sorsfordító történelmi kihívásokra: népünk megóvásával és gyarapodásával, egy új gazdaság létrehozásával, az északi sarkvidék, a Távol-Kelet és Szibéria, hatalmas országunk összes régiójának fejlesztésével, és végül, ami a jövő kihívása, igazi fordulat kell a gyógyászati technológiákban, a tágabb értelemben vett technológiákban, az oktatásban" - mondta Putyin a márciusi oroszországi elnökválasztás hivatalos kampánykezdete után egy nappal elmondott beszédében.
    Hangsúlyozta, hogy sokat kell még tenni az polgárok jóléte, a szegénység és a társadalmon belüli egyenlőtlenség meghaladása érdekében. Mint mondta, Oroszország képes visszanyerni elsőségét azokon a területeken, ahol mindig is vezető volt. Ezek között sorolta fel a tudást, valamint a társadalmi és kulturális szférában megmutatkozó intellektust. Hangsúlyozta az orosz egyediségre és a legjobb hagyományokra való támaszkodás fontosságát, valamint azt, hogy nem szabad eltérni a kiválasztott iránytól, "különben gyakorlatilag mindent a nulláról kell majd újrakezdeni".
    Putyin kampánybeszéde szerint az orosz társadalomnak meg kell őriznie "szabadságát és stabilitását, hogy a javulás irányában tett változások visszafordíthatatlanná váljanak". Ezt össznemzeti feladatnak nevezte, hivatalban lévő elnökként és elnökjelöltként egyaránt.
    "A Szovjetunió széthullása után nagyon sok édes szavú és jó beszédet hallottunk, ám ténylegesen senki sem segített nekünk. De mi nem is számítottunk erre, nincs szükségünk semmilyen külső segítségre" - hangoztatta az elnök.
    Putyin december 6-án, a Nyizsnyij Novgorod-i GAZ autógyárban jelentette be, hogy negyedszerre is jelölteti magát az elnöki posztra. A múlt csütörtöki, az országos televíziók által sugárzott sajtóértekezletén közölte, hogy győzelme esetén az infrastruktúra, az egészségügy és az oktatás fejlesztésére, valamint az oroszok életszínvonalának növelésére kíván összpontosítani.
    Az Összoroszországi Népfront vezetői meghívást kaptak a Putyin elnökválasztási jelölését kezdeményező csoport megalakításáról tartott találkozóra. A testület jövő kedden alakul majd meg, a szórakoztatóipar és a sport sztárjainak részvételével.
    Mivel az elnök függetlenként indul, a jelöltségéhez 300 ezer támogató aláírást kell összegyűjteni (ha pártjelöltként vágott volna bele az elnökválasztási küzdelembe, ennek a harmada is elegendő lenne).
    Oroszországban jövő év március 18-án, a Krím félsziget Ukrajnától való elcsatolásának negyedik évfordulóján tartják majd az elnökválasztást.