Gedeon napja van. | 2024.03.28

KSH: októberben 6,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

2017-12-18 10:08:58

Októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - erősítette meg hétfőn a december 5-én kiadott előzetes adatokat második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    Októberben is a nem élelmiszer jellegű termékeket árusító iparcikküzletek forgalma nőtt a legnagyobb, 9,7 százalékos ütemben, az élelmiszerek eladása 3,1 százalékkal, az üzemanyagoké 7,1 százalékkal nőtt a naptárhatással korrigálva.
    A nem élelmiszer-kiskereskedelemben az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 15 százalékkal, a könyv, számítástechnika, egyéb iparcikk üzletekben 13 százalékkal, a bútor, műszakicikk-üzletekben 10 százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben pedig 8,8 százalékkal nőttek az eladások az előző év azonos időszakához képest. A forgalom volumene ugyanakkor 0,3 százalékkal csökkent a használtcikk-üzletekben, és 4,2 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben.
    Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,2 százalékkal, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,8 százalékkal nőtt.
    A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 8,2 százalékkal bővültek.
    Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést - közölte a KSH.
    Októberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 925 milliárd forint volt. A forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
    Az év első tíz hónapjában a kiskereskedelmi forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,2 százalékkal nőtt az értékesítés.