Gedeon napja van. | 2024.03.28

Másfél milliárd forintot fordíthat szennyvíz-technológiai kutatásokra az UTB vezette konzorcium

2017-12-11 09:32:54

Több mint másfél milliárd forint összegű európai uniós forrást fordíthat szennyvíz-technológiai kutatásokra a következő négy évben az UTB Envirotec Zrt. vezette konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.

    A projektben komplex szennyvíztisztító-telepi, új technológiákat fejlesztenek ki, amelyek a kommunális szennyvizek és szennyvíziszapok energia- és nyersanyag-tartalmát hasznosítják.
    A projektben az üzemeltetéssel a Bácsvíz Zrt., a technológiai tervezéssel és fejlesztéssel az UTB Envirotec Zrt., a kutatással és a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével a Debreceni Egyetem, a környezetvédelmi feladatok és kockázatértékelés megvalósításával az Inno-Water Zrt., a talajtani és komposztálást érintő feladatok megvalósításával pedig az Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja foglalkozik.
    A konzorcium terve az, hogy a szennyvizekből értéket, ipari nyersanyagokat, lakossági fogyasztási cikkeket és a mezőgazdaságban biztonságosan hasznosítható, vonzó termékeket állítson elő, segítve a körforgásos gazdaság megvalósítását.
    A projekt októberben a megvalósítási ütemtervek és a kutatási tervek elkészítésével vette kezdetét, most a kutatói csapatok munkájának összehangolása zajlik.     A program 1,541 milliárd vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, amelyet a konzorcium a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán nyert el.