Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztet a német nemzetbiztonsági szolgálat vezetője

2017-12-06 12:05:55

Újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetett egy szerdai interjúban a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője. Hans-Georg Maassen szerint előfordulhat, hogy olyan emberek követnek el merényletet, akiket ismernek a nemzetbiztonsági szolgálatok.

    A tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron végrehajtott iszlamista terrortámadás közelgő évfordulója alkalmából készített interjúban a BfV vezetője a ZDF országos köztelevízió hírportáljának beszámolója szerint kiemelte, hogy csaknem 1900 főre bővült az iszlamista terrorizmus úgynevezett potenciális toborzási bázisa, az a kör, amelyből kikerülhetnek újabb lehetséges terroristák vagy támogatóik. 
    Ezért "alapvetően azzal kell számolnunk, hogy történhet merénylet". 
    "Ez nyomasztó" - mondta a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat vezetője. Hozzátette: amennyiben terrortámadás történik Németországban, meglehet, hogy az elkövetők "olyan személyek, akiket ismernek a hatóságok, akiket nyilvántartottak és megfigyeltek, de a hatályos jogszabályokból és a rendelkezésre álló erőforrásokból adódóan nem tudtak ellenőrzés alatt tartani".
    Azonban Németország "szabad jogállam", amelyben "nem tudunk, és nem is akarunk egyszerűen bezárni, állandóan megfigyelni vagy házi őrizetbe helyezni valakit, akit veszélyes iszlamistaként tartanunk számon, de még soha nem követett el bűncselekményt"- hangsúlyozta Hans-Georg Maassen.
    Elmondta, hogy leginkább két forgatókönyvet tartanak lehetségesnek. Az egyikben az elkövetők Szíriából vagy Irakból Németországba visszatérő, az első időszakban várakozó, "alvó" terroristák, akik a Közel-Keleten "kitanulták a harcot és az emberölést, és tudják, hogyan kell a fegyverekkel bánni". A másikban egyedül tevékenykedő terroristák az elkövetők, akik Németországban, főleg az internet révén radikalizálódtak. Ők gyakran "pszichésen labilis" emberek, akik az Iszlám Állam vagy más terrorszervezet "fejvadászainak" hatása alá kerülnek. Az ilyen embereket különösen nehéz kiszűrni - mondta a BfV elnöke.
    A többi között hozzátette, hogy a terroristák "puha célpontokat keresnek", hogy egyszerű eszközökkel minél több emberben tudjanak kárt tenni. A biztonsági szervek éberek és jól felszereltek, de nem szabad elfelejteni, hogy a "múltban a karácsonyi vásárok is az ilyen célpontok közé tartoztak" - mondta Hans-Georg Maassen.
    Tavaly december 19-én egy elutasított tunéziai menedékkérő követett el merényletet a német főváros egyik leghíresebb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren. A szélsőséges iszlamista egy lopott kamionnal halálra gázolt 12 embert, a támadásban ötvennél is többen megsebesültek. A vásárokat az idén minden korábbinál nagyobb szabású óvintézkedések mellett rendezik meg, a legtöbb helyszínt beton terelőelemekkel bástyáztak körbe, és megerősítették a rendőri jelenlétet.