Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁSZ: támogatás az Országos Bírósági Hivatalnak az integritás erősítésében

2017-12-05 11:42:08

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) üdvözli az Országos Bírósági Hivatal (OBH) által a bírósági szervezet korrupció elleni védettsége érdekében tett lépéseket, és fontos eszköznek tartja a bírák függetlenségét erősítő integritási szabályzat megalkotását - írta az ÁSZ a honlapján kedden.  

    A www.aszhirportal.hu oldalon megjegyezték: múlt heti döntésében - kisebb kifogások, szükséges módosítások mellett - az Alkotmánybíróság is megerősítette, hogy lehetséges és szükséges az integritási kérdések szabályozása a bírósági szervezetben.
    Mint írták, az ÁSZ elkötelezte magát az integritásalapú közigazgatási kultúra meghonosítása és elterjesztése mellett, és több mint 10 éve kiemelt figyelmet fordít a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépésre. 
    Hozzátették: az OBH 2012-ben csatlakozott az Állami Számvevőszék által 2011-ben kezdeményezett nemzeti korrupcióellenes intézményközi összefogáshoz, amelynek tagja az ÁSZ, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, a Belügyminisztérium, az OBH, majd 2016-tól a Magyar Nemzeti Bank és a Közbeszerzési Hatóság is. Az OBH a csatlakozása óta aktív tagja az együttműködésnek - jegyezték meg. 
    A tájékoztatás szerint az OBH korrupcióellenes elköteleződését mutatja, hogy a bíróságok minden évben - így 2017-ben is - csatlakoztak az ÁSZ integritásfelméréséhez. A felmérésben való részvétel már önmagában is erősíti az integritástudatosságot - írták. 
    A közlemény szerint az OBH által kidolgozott - például a bírák által elfogadható ajándékokat vagy az egyéb keresőtevékenységet is szabályozó - integritásszabályzat követendő példaként szolgálhat más szervezetek, intézmények számára is. Ezt alátámasztja, hogy az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) 2017. évi jelentéstervezetében kifejezetten üdvözölte az OBH integritási szabályzatának megalkotását - jegyezték meg. 
    Kiemelték: az ÁSZ folyamatosan támogatja az Országos Bírósági Hivatalt az integritás erősítésében, ennek érdekében az elmúlt években a számvevőszék vezetői, szakértői számos rendezvényen, belső képzésen osztották meg a számvevőszék tapasztalatait az OBH-val, legutóbb november 23-án a Fővárosi Ítélőtáblán.