Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az észt EU-elnökség javaslata jelzi, hogy Magyarország nem maradt magára álláspontjával

2017-12-03 21:22:00

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az Európai Unió (EU) észt soros elnökségének a kötelező kvóták ügyében tett javaslata azt jelzi, hogy Magyarország és a visegrádi négyek (V4) nem maradtak magukra álláspontjukkal.

    Bakondi Györgyöt az M1 aktuális csatornán vasárnap arról kérdezték, hogy a dublini rendszer a jövőben sem tartalmazna állandó, kötelező jellegű áthelyezési kvótákat az EU soros észt elnöksége által a közös menekültügyi szabályozás reformjáról benyújtott javaslatok értelmében.
    Reményeket fűznek az észt javaslathoz - közölte Bakondi György, hozzátéve, hogy bár az Európai Parlament hozott már egy határozatot a kötelező szétosztást és a felső korlát nélküli beáramlást illetően, a nemzetállamok kormányait képviselő Tanács esetleg kompromisszumos vagy más megoldásra is juthat.
    Megkérdezték arról is, hogy az EU Tanácsa pénteken közölte: megegyezés született arról, hogy 3,7 milliárd eurót különítenek el abból a célból, hogy az Európai Beruházási Bank a jövőben növelhesse az unió területén kívüli migrációs projektekhez nyújtott hiteleket. Bakondi György szerint Afganisztánra, Pakisztánra, Szíriára, Irakra, Líbiára és más országokra tekintve nehéz elképzelni, hogy ennyi pénzből megoldódna ez a kérdés. De maga a gondolat, hogy a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik, és nem behozni Európába, a magyar miniszterelnök tízpontos tervének is része volt - jegyezte meg.