Emma napja van. | 2024.04.19

KKM-államtitkár: számos lehetőség van a magyar-fehérorosz gazdasági kapcsolatok fejlesztésére

2017-12-01 14:50:51

Számos lehetőség van a magyar-fehérorosz gazdasági kapcsolatok fejlesztésére - mondta Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára pénteken Budapesten azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar-Belarusz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 8. , kétnapos ülése után tartottak.

    Íjgyártó István elmondta: eredményes tárgyalást folytatott a két ország delegációja, igyekeztek minden akadályt elhárítani a további kooperáció útjából. 
    Oleg Kravcsenkó fehérorosz külügyminiszter-helyettes, a bizottság társelnöke kiemelte: a két ország elsősorban a pénzügyek, az ipar, az építőipar, a mezőgazdaság, vízgazdálkodás és az egészségipar területein tud együttműködni.
    A bizottság üléséhez kapcsolódóan a gazdasági kapcsolatok fellendítésének érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Fehérorosz Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve immár hatodik alkalommal magyar-fehérorosz üzleti fórumot szervezett 9 fehérorosz és 40 magyar cég részvételével. A belarusz vállalatok elsősorban a faipar, élelmiszeripar, mezőgazdasági gépgyártás, textilipar, valamint a turizmus területén kerestek magyar partnereket. 
    Fehéroroszország Magyarország külkereskedelmi partnereinek sorában az 58. helyet foglalja el a tavalyi több mint 174 millió dollár értékű kétoldalú forgalommal, és a harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnerállam a FÁK országok viszonylatában.  2016-ban az oda irányuló magyar export meghaladta a 108 millió dollárt, míg magyar import közel 66 millió dollárt tett ki. A magyar export nagy részét a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek, gépek és szállítóeszközök, az élelmiszerek, az italok, dohány termékek tették ki. Az import felét feldolgozott termékek - főként vegyi áruk - adták, ezt követték a gépek és szállítóeszközök, valamint kőolaj és kőolaj termékek, természetes és mesterséges gázok.
    Az ülést követően parafálták a magyar és a fehérorosz kormány közötti, a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodást. A tárgyalásokat követően szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a fehérorosz Nemzeti Marketing és Konjunktúra Központ, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság és a fehérorosz Állami Akkreditáló Központ. Együttműködési megállapodást írtak alá az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és két fehérorosz partnere, a Köztársasági Vállalkozók Szövetsége, valamint a Belstroycentr-Holding képviselői.
    Az MTI kérdésére Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke elmondta: az építőipar idén már 27 százalékos bővülést ért el, ezzel együtt minden lehetőséget szeretnének megragadni, ennek érdekében a magyar építőipari cégek külföldön is keresik a beruházási, együttműködési projekteket. 
    Koji László jelezte: a magyar építőipar a következő 3-4 évben jelentős fejlődés előtt áll, növekedési pályán halad majd, ugyan konkét üzletekről még korai lenne beszámolni, de a fehérorosz-magyar építőipari együttműködés is nagy távlatok előtt áll a következő időszakban.