Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csütörtökre havazásra és sok esőre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

2017-11-29 21:00:45

Csütörtökre havazás és jelentős esőzés miatt adott ki figyelmeztetéseket Budapestre és több megyére a meteorológiai szolgálat.

    Az MTI-hez szerda este eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: délnyugat felől kiterjedtebb csapadékzóna érkezik, amelyből csütörtök éjfélig a Dunántúlon nagyjából a Zala-Veszprém-Fejér sávban, a fővárosban, Pest és Nógrád megyében várható 15-30 milliméter csapadék. A sok eső miatt Budapestre, Pest megyére, továbbá Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
    A havazás miatt szintén a fővárosra és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.
    Kifejtették: a síkvidéken éjszaka Budapesten, Pest megyében, továbbá Komárom, Nógrád, Heves megyében, csütörtök napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegységtől északra hullhat maximum 8 centiméternyi hó. Az 5 centiméter feletti hómennyiség Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban a 300-400 méter feletti területeken 5-15 centiméter, a Börzsönyben, a Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol esetleg 30 centiméter friss hóréteg is kialakulhat. 
    Megjegyezték ugyanakkor, hogy a hőmérséklet az ország északi felén többnyire fagypont körül ingadozik, emiatt a csapadék halmazállapota és így a felhalmozódó hó mennyisége bizonytalan.
    Hozzátették továbbá, hogy a Délkelet-Alföldön csütörtök reggel, délelőtt egy-egy viharos széllökésre is számítani kell.
    Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 0 és plusz 5, a Dél-Alföldön 6 és 8 fok között valószínű.