Rudolf napja van. | 2024.04.17

Időjárás-jelentés

2017-11-29 16:22:59

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Oroszország felett anticiklon erősödött meg, amelynek területén többnyire kevés a felhő, csapadék csak elvétve, főleg a magasnyomás nyugati peremén alakul ki, ahol vastagabb a felhőzet. A hideg légtömeg és a nemrég lehullott hó hatására éjszaka -10 fok alatt, nappal -5 fok körül alakul a hőmérséklet. Ezzel szemben változékonyabb az idő a Fekete-tenger tágabb környezetében, ahol többfelé esik az eső, helyenként - főként északon és a hegyekben - havas eső, havazás is előfordul. Utóbbi tájakon kevéssel 0 fok felett, délebbre 10 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Ugyancsak ciklon örvénylik Dánia felett is, ami Skandinávia, Lengyelország és Nyugat-Európa időjárására rányomja a bélyegét. A hidegfrontja mentén sokfelé esik az eső, a skandináv hegyekben és az Alpokban havazik, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 5 és 10 fok között változik. Ennek a légörvénynek a peremén egy mediterrán ciklon mélyül ki, amely csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását is meghatározza: erősen felhős vagy borult idő várható sokfelé esővel, északon vegyes halmazállapotú csapadékkal.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    Többnyire borult lesz az ég. Sokfelé várható csapadék: a legtöbb helyen eső, de főleg Nógrád, Pest és Heves megyében havas eső, havazás is előfordul. Éjszaka a Dunántúl és az Északi-középhegység más részein is várható hó, havas eső. Csütörtökön délután nyugat felől felszakadozik a felhőzet, de erősen felhős marad az ég, a csapadék pedig az északi és keleti országrészre korlátozódik. Továbbra is vegyes lesz a halmazállapota, de tisztán eső csak az Alföldön és a Dél-Dunántúlon lehet. Holnap a többnyire élénk nyugatias szelet az Észak-Dunántúlon és a Tiszántúlon időnként erős lökések kísérik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 0 és +5, a Dél-Alföldön 6, 8 fok között valószínű.