Gedeon napja van. | 2024.03.28

Huang Hung: együttműködőek a közép-kelet-európai országok 

2017-11-28 17:49:31

Az Egy övezet, egy út kezdeményezés aktívan halad előre, a közép-kelet-európai országok és a többi "vonal mentén fekvő ország" együttműködnek a gazdasági kapcsolatok fejlesztésében - mondta Huang Hung, a kínai biztosításfelügyelet alelnöke kedden Budapesten, az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján. 

    Kína és az érintett országok között a kereskedelem láthatóan növekszik minden szempontból, az együttműködés pedig széles körben, több szinten mélyül - hangsúlyozta az alelnök. 
    Magyarország Kína kelet-európai legnagyobb befektetési célországa, amely a legkorábban írta alá az Egy övezet, egy út kormányközi szerződést az európai uniós országok közül - emlékeztetett Huang Hung.
    A biztosításfelügyelet alelnöke megjegyezte: a tudományos, a technikai és a pénzügyi együttműködés mélyen összekapcsolódik Kínában, ugyanakkor kihívások is megjelentek az utóbbi időben. Az európai-ázsiai kapcsolatokat károsíthatják például az antiglobalizáció csírái, és a pénzügyi kockázatok ellenőrzése, illetve megelőzése is egyre nehezebb. Szerinte erősíteni kell az ázsiai-európai pénzügyi együttműködés infrastruktúráját. 
    Kína egyre nyitottabbá válik - hívta fel a figyelmet Huang Hong, emlékeztetve arra, hogy az idén novemberben kormánya kihirdette: fokozatosan feloldja a bankokban és életbiztosításokkal foglalkozó pénzügyi intézményekben való külföldi befektetésekre vonatkozó korlátozásokat.
      "Támogatjuk a kínai pénzügyi vállalkozások nemzetközi porondra lépését, üdvözöljük a közép-kelet-európai globális pénzügyi intézményeket a kínai piacon" - jelentette ki.
    Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az AFCA első globális konferenciáján, amelyet Kínán kívül rendeztek meg, arról beszélt, hogy egyre erősebb a partneri kapcsolat Európa és Ázsia között, az Európai Unió és Kína között, illetve a tizenhat közép-kelet-európai ország és Ázsia között.  
    A jegybankelnök rámutatott: az euró történetében vannak sikerek is, ugyanakkor "félig-meddig mégiscsak sikertelenség övezi" a közös fizetőeszközt. Arra biztatta a fórumon jelenlévőket, hogy tanuljanak az euró hibáiból, a kínai fizetőeszközzel, a renminbivel ne kövessék el ugyanazokat a hibákat.  
    Az AFCA létrehozására a kínai elnök, Li Ko-csiang tett javaslatot tavaly márciusban, a gazdasági és pénzügyi együttműködésre vonatkozó párbeszéd felgyorsítása érdekében. A szövetség előkészítésében és alapításában meghívottként részt vett a Magyar Bankszövetség is.