Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lepsényi: a kormány kiemelten kezeli az egészségipart

2017-11-24 16:34:18

A kormány kiemelt ágazatként kezeli az egészségipart, a közös siker érdekében meghallgatja, mit javasolnak az ágazatban - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

    A Medicina konferencia és VI. egészségügyi miniszteri-államtitkári csúcstalálkozó címmel rendezett eseményen az államtitkár célként határozta meg az egészségiparban a gyártás és a kutatás összekapcsolását, az oktatás, képzés összehangolását a gazdasági igényekkel, valamint a további exportnövekedés elérését. Úgy vélte, fontos az egyetemek és a nagyvállalatok összekapcsolása, az egészségiparban még inkább, mint a gazdaság más területein. 
    Lepsényi István kifejtette: a magyar gazdaság dinamikusan fejlődik, tartós növekedési pályán áll, a költségvetési hiány jól alakul, a jövedelmek növekednek, és lassan nem munkanélküliségről, hanem munkaerőhiányról lehet beszélni. Mindezek fényében a nemzetközi befektetők egyre jobban minősítik a magyar gazdaság teljesítményét - közölte.
    Mint mondta, a társasági adó, a munkabérekkel járó terhek csökkentek, így olyan vonzó és stabil gazdasági környezet jött létre, amely a külföldi tőkebefektetések szempontjából előnyös. A gazdaságpolitika fő célja, hogy az elkövetkező években ez a növekedési ütem tartósan megmaradjon - mutatott rá.
    Lepsényi István kitért arra: az Irinyi-terv célja, hogy az egészségipar aránya 15 százalékra növekedjen a termelésben. A külföldi tőkebeáramlás is jelentős ezen a területen - tette hozzá.
    Közölte: az egészségiparon belül a gyógyszergyártásnak óriási jövője van, mert a fejlődő országok gyógyszerfelhasználása jelentősen meg fog növekedni az elkövetkező években.
    Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a megfelelő szakmai munkához elengedhetetlen a stabil gazdasági háttér, így a kitűzött célok valóban megvalósulhatnak és nem csak ötletek maradnak.
    A helyettes államtitkár az elmúlt évek népegészségügyi intézkedései között említette a népegészségügyi termékadó bevezetését, a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, a mindennapos testnevelés bevezetését, valamint a közétkeztetési rendeletet. Az intézkedések fókuszában a családok egészségvédelme áll - jelentette ki.
    Nógrádi Tóth Erzsébet, a Medicina Fórum projektigazgatója megnyitó beszédében arról beszélt, hogy az egészségi szintet a társadalomban elfoglalt hely, a jövedelem, az egészségügyi rendszer, a gazdasági, társadalmi folyamatok, valamint az egyéni felelősségvállalás is meghatározza. Ahhoz, hogy az emberek megfelelő döntéseket hozzanak az egészségüket illetően, kellően tájékozottnak kell lenniük, időben kell orvoshoz jutniuk, meg kell érteniük a szükséges kezelést és követniük kell annak utasításait - sorolta. Hozzátette: mindez azért is fontos, mert a gazdasági növekedés legfontosabb erőforrása az ember.