Gedeon napja van. | 2024.03.28

FM: könnyített feltételekkel lehet a magyar baromfihúst exportálni Szingapúrba 

2017-11-22 14:13:31

A korábbiakkal ellentétben egy esetleges madárinfluenza járvány kitörése esetén csupán a járvánnyal érintett megye, és a korlátozás alatti területek veszítik el lehetőségüket élő baromfi, baromfihús, baromfi húskészítmény, tojás és tojáskészítmény szingapúri exportjára - közölte szerdán a Földművelésügyi Minisztérium (FM). 

    A szingapúri Agro-Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) kedden értesítette a minisztériumot arról, hogy elismeri a magyar állategészségügyi felügyelet madárinfluenza elleni védekezéssel kapcsolatos előírásait, intézkedéseit.
    Bognár Lajos országos főállatorvos tavaly határozatban jelentette meg azokat a minimális járványvédelmi intézkedéseket, amelyeket a magyarországi baromfitartóknak be kell tartaniuk a betegség megelőzése érdekében. 
    Az FM megjegyezte, hogy a magyar hatóság szakemberei folyamatosan ellenőrzik az említett járványvédelmi követelmények teljesítését, és amennyiben az állattartók betartják az előírásokat, hasonló kedvező döntések születhetnek Magyarországot érintően már országokban is. 
    A 2016-os magyarországi madárinfluenza járvány megjelenését követően a szingapúri illetékes hatóság az elsők között tiltotta meg Magyarország teljes területéről az élő baromfi, baromfihús, baromfi húskészítmény, tojás és tojáskészítmény befogadását. Magyarország 2017. augusztus 24-én nyerte vissza mentességét. A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) előírásainak megfelelő intézkedések bemutatását követően nyitottságot mutatott a szingapúri fél arra, hogy a jövőben ne az egész országra vonatkozzon a behozatali tilalom.