Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: a keresetek növekedése elsősorban a bérmegállapodásnak köszönhető

2017-11-22 11:01:32

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerint a keresetek növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly novemberben egy hosszú folyamat eredményeként komoly bérmegállapodást kötöttek, adócsökkentésről egyeztek meg a kormányzat, a munkaadók és a munkavállalók képviselői.

    Cseresnyés Péter az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) bejelentésére reagált, amely szerint szeptemberben 13,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva.
    Az államtitkár felidézte, hogy két évre előre meghatározták a minimálbér és a garantált bérminimum emelését, valamint csökkentették a bérre rakódó adóterheket.
    A minimálbér és  a garantált bérminimum az idei 15, illetve 25 százalékos emelkedés után jövőre újabb 8, és 12 százalékkal nő.
    Emellett januártól 5 százalékponttal csökkentek a bérre rakódó adók, amelyek a jövő évtől további 2 százalékponttal mérséklődnek az eredeti megállapodás szerint. Cseresnyés Péter megerősítette: mivel a versenyszféra bérnövekedése meghaladta a megállapodásban rögzített mértéket, a bérre rakódó adók további 0,5 százalékponttal csökkennek. Jövőre tehát 2,5 százalékponttal mérséklődnek a terhek - hangsúlyozta.
    A minimálbér és a garantált bérminimum emelése komoly hatást gyakorolt az egyéb keresetekre is, amelyek korábbi 4-6 százalékos növekedése 13 százalékosra ugrott.
    Noha a béremelkedés általános, a köz- és a versenyszférát külön kell választani - jegyezte meg. A versenyszférába tartozó kis- és középvállalkozásoknál 8-8,5 százalékkal nőttek a reálbérek.
    Az államtitkár közölte, hogy a keresetek további emelkedésére számítanak egyebek mellett azért, mert a tavaly novemberi bérmegállapodás olyan kitételt is tartalmazott, amely 2019-től még néhány évig bizonyos feltételekkel tovább csökkenti a bérre rakódó adókat. Amennyiben tehát a versenyszféra reálbérei jövőre több mint 6 százalékkal emelkednek, 2019-től újabb 2 százalékponttal mérséklődnek a terhek - mondta Cseresnyés Péter.