Auguszta napja van. | 2024.03.29

Három embert őrizetbe vettek a 2015. januári párizsi merényletek miatt

2017-11-21 18:52:52

Három embert őrizetbe vettek hétfőn és kedden Franciaországban a 2015. januári párizsi iszlamista merényletek feltételezett segítői közül - közölték igazságügyi források.

    Egy 46 éves férfit - az északon található Ardennek hegységben - és egy 28 éves nőt - a keleti Haute-Marne megyében - hétfőn vett őrizetbe a bűnügyi rendőrség terrorelhárítási részlege. Azt feltételezik róluk, hogy részt vettek a 2015. január 7-én a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett, 12 áldozatot követelő merénylethez és a január 8-án Párizs egyik elővárosában, Montrouge-ban egy rendőrnő halálát okozó támadáshoz, valamint január 9-én egy élelmiszerboltban négy életet követelő túszejtéshez használt fegyverek beszerzésében. 
    Egy harmadik, 26 éves feltételezett segítőt kedden vettek őrizetbe. 
    Október elején hét év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az észak-franciaországi Lille büntetőbírósága azt az 54 éves francia állampolgárt bűnszövetkezetben elkövetett fegyverkereskedelemért, aki közvetlenül beszerezte az iszlamista merényletekhez használt, többségében a volt jugoszláviai háborúból származó fegyvereket. Az észak-franciaországi szélsőjobboldali körökhöz tartozó Claude Hermant-t, aki korábban a vámügyőrség és a csendőrség egyik informátora volt, a börtönbüntetés mellett 30 ezer euró pénzbüntetésre is ítéltek. A 2015 január óta előzetes letartóztatásban lévő férfi az első számú vádlottja volt egy közel ötszáz fegyver beszerzésére vonatkozó, szerteágazó ügynek, amelynek felgöngyölítése több mint két év nyomozást igényelt.