Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó Péter: Európa nem tudja biztosítani versenyképességét és biztonságát a hatékony együttműködés nélkül Ázsiával

2017-11-20 14:43:13

A világban zajló rendkívüli mélységű és sebességű változások nyomán kialakult új világrendben Európa nem tudja biztosítani versenyképességét és biztonságát anélkül, hogy hatékonyan együttműködne Ázsiával - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a mianmari fővárosból hétfőn az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

    A politikus az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) najpjidói külügyminiszteri értekezletén vesz részt. Az ASEM 30 európai és 21 ázsiai országot, illetve az Európai Uniót tömörítő szervezet, célja a két kontinens államai közötti kapcsolatok előmozdítása. A fórum egyik vezető  felszólalójaként ismertette a magyar álláspontot. 
    Kifejtette, Európa azért nem tudja biztosítani versenyképességét, mert jelenleg Ázsiában van a világ leggyorsabban növekvő régiója. Európa biztonságát sem tudja garantálni a hatékony együttműködés nélkül Ázsiával, mert e kontinens számos térségében olyan folyamatok zajlanak, amelyek rendszeresen masszív migrációs hullámokat indítanak meg, s amelyek előbb vagy utóbb eljutnak Európába. Annak érdekében, hogy a versenyképesség és a biztonság is növekedjen, szoros együttműködésre van szükség. Ebből  Európa komoly gazdasági előnyökre tehet szert, mert manapság a tőke nemcsak Keletre, de Nyugatra is áramlik, így például számos nagy távol-keleti cég növeli európai piaci részesedését. Ezek a vállalatok élen járnak a digitális technológia modernizációjában, és ezért az európai gazdaságoknak és cégeknek alapvető érdeke az együttműködés - tette hozzá. 
    A másik ok a kooperáció, amely azt szolgálja, hogy Ázsia más térségeiben is megvalósuljanak a gazdasági fejlesztési programok, ott ahol a migrációs folyamatok elindulnak, illetve ahol a gazdasági együttműködés nyomán megszűnnek a migrációt kiváltó helyzetek. Komoly gazdasági együttműködéssel megszüntethető az Európába irányuló migrációs nyomás - jelentette ki a tárcavezető.
    Szijjártó Péter azt hangoztatta, hogy Magyarország élenjár a gazdasági együttműködésben Ázsiával, valamint az emberek közötti együttműködés fejlesztésében is. Az év első hónapját tekintve az ASEM-tagországokba irányuló magyar kereskedelem húsz százalékkal növekedett, meghaladva a 4,5 milliárd eurót. A magyar vállalatok sikeres jelenléte érdekében ezeken a piacokon az Eximbank 12 milliárd eurós hitelkeretet állított fel különböző ázsiai országok vonatkozásában. Magyarország továbbá 1995 ösztöndíjas helyet biztosít az ázsiai országoknak magyar egyetemeken. Magyarország tehát élen jár abban, hogy az Európa és Ázsia közötti nélkülözhetetlen együttműködés még szorosabb legyen.
    Az ASEM-értekezlet alkalmával Szijjártó Péter kétoldalú tárgyalásokat folytatott a többi között a japán, az indonéz, a bangladesi, a vietnami, a laoszi és a kambodzsai kollégájával. Ezeken az ázsiai ösztöndíjasok magyarországi tanulmányairól, kórházak és vízügyi létesítmények építéséről, élelmiszeripari biztonsági lánc kialakításáról, továbbá elektronikus személyi igazolványok országos rendszerének kialakításáról írtak alá dokumentumokat. Megállapodás született egyben arról, hogy Magyarország diplomáciai képviseletet nyit Kambodzsában, valamint turisztikai, élelmiszeripari és vízgazdálkodási beruházásokra indítanak hitelprogramot. Végezetül japán partnere arról biztosította Szijjártó Pétert, hogy Tokió továbbra is támogatja a visegrádi négyek (V4, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia) tevékenységét a Nyugat-Balkán integrációja érdekében. Japán korábban is komoly anyagi támogatást nyújtott ehhez a feladathoz - tette hozzá a magyar miniszter.