Csongor napja van. | 2024.04.16

Szakértő: Merkel meggyengült 

2017-11-20 10:34:26

Azzal, hogy kudarcba fulladtak a kormányalakítási egyeztetések Németországban, Angela Merkel kancellár meggyengült - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

    Vasárnap késő este Berlinben kudarcba fulladtak az egyeztetések a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról, mert az FDP kivonult a tárgyalásokról.
    Nógrádi György szerint Merkel azt gondolta, hogy le tudja "gyűrni" a két kis pártot. A szakértő szerint a német liberálisok már a következő választásokra "játszanak". "Amit a liberálisok tettek, az jogszerű, de nem túl szimpatikus lépés" - tette hozzá. 
    Mint fogalmazott, Németország Európa vezetője, de nem lehet úgy az EU-t vezetni és kormányozni, hogy minden nap, minden kérdésben valakivel kompromisszumot kell kötni egy esetleges kisebbségi kormány élén.
    Nógrádi György azt mondta, a helyzet drámai, és Merkel mindent meg fog tenni azért, hogy maradjon. Lehet kisebbségi kancellárként vezetni Németországot, de ez tragédia az ország és Európa számára - fűzte hozzá.